"BiH treba da bude uređena na osnovu utvrđene istine međunarodnih sudova"

Potpredsednik Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Ramiz Salkić oglasio se povodom teza o prekrajanju graica i "mirnom razlazu" u BiH.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Krisy/ Shutterstock
Ilustracija: Krisy/ Shutterstock

Salkić je izjavio da treba insistirati da BiH bude uređena na osnovu utvrđene istine od relevantnih međunarodnih sudova.

On je ocenio da danas, kada separatistička politika službeno ili neslužbeno dobija pristalice u nekim zemljama EU, problem čini sve većim, opasnijim i sve dodatno obavezuje da postoji progresivan stav na uređenju države na osnovama utvrđene istine od relevantnih međunarodnih sudova.

"Budućnost Bosne i Hercegovine, njenog uređenja i funkcionisanja treba biti zasnovana na važećim presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu", naveo je on u saopštenju.

Prema njegovim rečima, na osnovu ovih presuda "treba eliminisati sve posledice udruženih zločinačkih poduhvata i genocida radi budućih generacija, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u celoj Evropi i svetu".

Salkić smatra da "udruženi zločinački poduhvati i genocid ne smeju biti nagrađeni" i da se to "mora jasno i glasno reći svima", dodavši da u skladu s tim ptreba preduzimati adekvatne korake na svim poljima delovanja, ne samo od političkih predstavnika već i građana, akademske zajednice.

"Zbog indolentnog odnosa prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je jasno presudio da je Srbija odgovorna da nije sprečila genocid i kaznila počinioce, te da su vojska bosanskih Srba i delovi policije počinili genocid i presudama vojnom i političkom rukovodstvu bosanskih Srba za udruženi zločinački poduhvat i genocid pred Haški tribunalom, mi se danas nalazimo u ovom stanju", ocenio je potpredsednik RS.

Dalje je naveo da zbog svega toga postoje inicijative o pregovorima dva entiteta o budućnosti Bosne i Hercegovine, "kao da su oni stvorili BiH, čime se ponovo vrši zamena teza, a to je da su entiteti nastali kao posledica agresije, progona, silovanja, udruženih zločinačkih poduhvata i genocida".

"Zamenom teza, žrtve genocida, koje danas na ulicama ovog entiteta sreću ubice svojih roditelja, braće, sestara, rođaka, komšija i prijatelja se optužuju za pretnju ratom, unitarizaciju i za šta sve ne", naglasio je Salkić.

Prema njegovim rečima, sve to neodoljivo podseća na pripremu terena kakva je vladala krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, posle kojih su, kako je reako, usledili teški zločini i genocid.

"Sve ovo se dešava zbog toga što država nije kaznila počinioce teških zločina, a nije jer neki nisu bili dostojni svog poziva i nisu radili svoj posao kako treba i danas ga ne rade radi svojih pozicija i trulih kompromisa na štetu istine i pravde", istakao je Salkić.

On smatra da je "separatistička politika (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika osmišljena u Beogradu i ima nesumnjivu podršku Rusije", što, dodao je, potvrduje delovanje Rusije kroz Savet za primenu mira u BIH (PIC).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu