Opozicija sprema zahtev za opoziv ministra zdravlja

Ministar zdravlja Vili Beroš našao se na meti kritika zbog niza problema koje prate Hrvatsku, a u javnosti se sve češće govori o njegovoj smeni ili ostavci.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ OLIVIER HOSLET/ POOL
EPA/ OLIVIER HOSLET/ POOL

Nekadašnji ministar zdravlja Goranko Fižulić za Beroša kaže da je "slučajni ministar", koji se na tom mestu našao nakon što je njegov prethodnik bio osuđen na ostavku.

"Ministar Beroš će pre otići iz vlade, nego što Hrvatska vidi bilo kakvu reformu. Stvarna reforma zdravstva ne može biti projekt jednog ministra ili ministarstva, ona mora biti projekt cele vlade", rekao je Fižulić u izjavi za zagrebačku N1 tv.

O tome da ministar Beroš prolazi kroz jedno zaista neugodno razdoblje, piše i riječki Novi list.

List navodi da je borba protiv epidemije Beroša promovisala u pravu političku zvezdu, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima dobio je na HDZ-ovoj listi čak više preferencijskih glasova nego premijer Andrej Plenković, a ovih dana mediji spekulišu hoće li i kada Beroš biti - smenjen.

Premijer je svojom izjavom u petak, kada nije baš odlučno stao u obranu svog ministra, dao materijal za ovakva nagađanja, ali u vladi tvrde da Berošev status uopšte nije tema.

List smtra da će Plenković ipak uskoro na sasvim konkretan način morati da pokaže da li će Beroš ostati na ministarkoj poziciji s obzirom na to da se opozicija sprema da u parlamentu pokrene postupak izglasavanja nepoverenja, a ta procedura ima strogo propisane rokove.

Inizijativa za smenu dolazi iz najuticajnije opozicione SDP, koji i sam može skupiti najmanje 31 zastupnički potpis, koliko je potrebno za zahtev za opoziv.

"Sve što se događalo proteklih nekoliko sedmica, od obustave isporuke lekova bolnicama, pa do skandala s informatičkom platformom Cijepise.hr, pokazuje da ministar Beroš jednostavno mora otići", rekao je ranije lide SDP-a Peđa Grbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu