Vučić na TV B92: Tako postajemo velesila

Gost specijalnog izdanja emisije Fokus na Televiziji B92 bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TV B92
Foto: TV B92

Pročitajte još:

Vučić: Niko ne reaguje na veliku Albaniju

Odmah na početku, kada je u pitanju "non pejper" koji prekraja granice na Balkanu, predsednik Vučić navodi da nije video dokument. Sa druge strane, Edi Rama navodi je video dokument a predsednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da povezanost Vučića sa non pejperom prevazilazi maštu.

"Nisam video mapu, nisam video plan", kaže Vučić i navodi da nije neko ko će lažno nekoga da optuži, a da nešto nije video, misleći na Janeza Janšu koji se u medijima povezuje sa "non pejperom".

"Lagao bih kad bih bilo šta drugo rekao", dodaje.

“Ali, ja to nisam video i ne mogu ništa da kažem, ni da zamerim ni da pohvalim. Ne znam gde su to videli neki drugi, kako su videli, ali znam da još od komunističkog vremena, čim bi neko rekao bilo šta o srpstvu, što ne bi bilo nacionalnistički ili šovinistički, bio bi prokazan i o njemu bi se govorilo sve najgore”, rekao je Vučić.

Govoreći o vojsci navodi da se niko iz "takozvane beogradske čaršije" nije žalio kada smo imali duplo slabiju vojsku od Hrvatske. Kako navodi, "kada se sa tim suočite znate da će svaki pokušaj da pomognete svom narodu biti napadan sa svih strana".

Upitao je šta Srbi mogu da budu u Crnoj Gori, i dodao da i sada "kad izgovore jednu rečenicu ne mogu da budu ništa", misleći na crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Navodi da postoji veliki pritisak da Srbija bude slabija, a da su svi drugi ujedinjeni protiv Srbije. Tada, ističe, nastaje problem.

"Šta je naš odgovor na to? Da li je problem što je Srbija pomogla Maticu srpsku u Crnoj Gori, što pomaže srpska udruženja književnika? Jedina Srbija koja odgovara mnogima je bedna Srbija, opustošena Srbija", naglašava predsednik Srbije i navodi da on nije neko ko se nije menjao i zato je, dodaje, obazriv oko svake reči.

"Znam da je Srbiji najpotrebniji mir i napredak. Srbija ide brže od svih ostalih", pojašnjava on.

Britanski diplomata rekao Timoti Les je da su Balkanu potrebne nacionalne države govoreći o "non pejperu", Vučić navodi da ne može da se usaglasi sa ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanije, al dodaje da se nameće drugo pitanje:

"Znate li ko je skočio najviše? Nisu nacionalisti, nego oni iz građanskog društva, ali ne zbog ujedinjenja Kosova i Albanije. Zabolelo ih je što je neko pomenuo Republiku Srpsku".

“Kad komadate Srbiju sa Zapada, onda je to u redu, onda to nije 'granice nepromenjive', a kada neko pominje nešto drugo onda ne može da ne biste dobili vi Srbi po nosu ponovo. Vi mislite da smo mi kreteni koje možete da lupate motkom u glavu”, pita se Vučić.

“Ali kada kažete da ćete tužiti Srbiju za genocide, onda se osmehnete i pitate čemu sve to”.

Kaže da se brine da se konflikt ne odmrzne, ali da se mi takvim stvarima nećemo da igrati jer je za nas mir prioritet.

Na pitanje da li će Srbija jačati vojsku, predsednik ogovara:

"Razlika između Vojske Srbije 1999. godine, a bila je snažnija nego 2005. naša vojska je najmanje 20 do 25 puta snažnija".

Srbija radi na približavanju stavova Beograda i Prištine, ali ako neko kaže da može da čeka na ishod dijaloga, što bi se nama žurilo, upitao je komentarišući izjavu predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani, da Priština može da čeka na rešenje kosovskog pitanja.

Vučić je potvrdio da će uskoro dva puta putovati u Brisel.

Navodi da je naša obaveza da imamo dijalog sa Prištinom pod okriljem EU, a naši stavovi Beograd i Prištine su dijametralni.

"Tu Brisel ne može da pomogne, ali naša je obaveza da radimo na približavanju", navodi predsednik objašnjavajući da nikoga ne može da natera na kompromis.

"Stravičan zločin se dogodio u Srebrenici"

"Stravičan zločin se dogodio u Srebrenici. Sad kad to sluša od moj starijeg sina do drugih članova porodice - njima se kosa na glavi nakostreši. Ja uvek kažem da je to bio jeziv zločin i mi moramo to da osudimo. Oko pravnih terminologija - jednima nije dovoljno da pokažete saučešće, nego žele da se pravno obračunaju da bi Srbima mogli da stave žig. Onda vidite da je u pitanju politika i etiketiranje jednog naroda. Ja razumem da će to da rade Bošnjaci, ja razumem da Hrvati neće reći da se dogodio genocid u Jasenovcu, ali mi moramo takođe da razumemo da ne možemo a da ne kažemo istinu. Međutim postoji ta potreba za dodovravanje stranim ambasadama, ja to primećujem i u okviru svoje političke stranke, postoji autošovinizam jer tako ćeš valjda pokazati kosmpolitsku prirodu i treća stvar - to su ti utilitarni razlozi i četvrto iz "kruga dvojke" - socijalna prihvatljivost", objašnjava predsednik svoj stav.

Kako dalje navodi, treba da se izađe iz priča koje su iz prošlosti - iz 1941. ili 1991.

"Treba da zapamtimo šta je bilo tad, ali da gradimo budućnost, a ne da se spremamo za još jedno poluvreme".

On je rekao da u Srbiji živi značajan broj Bošnjaka i da se nada da će oni razumeti da država ima isti odnos prema njima, kao i prema građanima srpske nacionalnosti.

Mnogo je, kaže, uloženo upravo u Rašku oblast, jer je suština u putevima, prugama, bolnicama.

"Znam da će nama Kinezi da daju još milion u maju"

Pročitajte još:

Vučić objavio važnu vest: Četvorovalentne vakcine u Torlaku; "Fajzer i Kinezi rade kao švajcarski sat"

Predsednik navodi da stiže još 211.000 Fajzer vakcina u ponedeljak.

"Sa vakcinama radimo veliki posao", dodaje.

Nakon toga stiže još 500.000 kineskih vakcina.

"Znam da će nama Kinezi da daju još milion u maju", dodaje.

Prema njegovim rečima, samo Fajzer i Sinofarm isporučuju na vreme vakcine, navodeći da je iz Kovaks programa stiglo manje vakcina nego što je trebalo.

Kazao je da Srbija ima oko 15 miliona vakcina u ugovorima, ali da niko ne poštuje ugorove osim Kineza i Fajzera.

Kada je reč o Kovaks programu, dodao je da je trebalo da dobijemo 96.000 vakcina, ali da smo dobili 57.000 vakcina, jer kažu da nismo ugroženi.

"Zato što smo bili pametni i sposobni. Srbija jeste na evropskom putu i mi moramo da idemo ka Evropi, ali nisam budala da ne smem da izgovorim šta mislim nekom u Briselu.

"U Torlak nije ništa ulagano od 2000. godine, a onda se Zlatibor Lončar zalagao i 2014 smo doneli odluku da počnemo da podižemo Torlak. Sada je donet zaključak: Znate da smo pravili trovalentnu vakcinu za grip, primiću je ove godine i zamoliću ljude da je prime što više da odvojimo grip od korone. Naša odluka je da idemo u proizvodnju četvorovalentne vakcine koje u Evropi proizvode samo Sanofi i Glakso", ističe.

Kaže da tako postajemo velesila - ulaganjem u medicinu, vakcine, zdravstvo...

"Virusa će biti još, menjaće svoje vakcine, sledećih godina ćete primiti drugačije vakcine, moraćemo još 5 godina da se vakcinišemo, a od svega toga vam zavisi posao, život i ekonomija".

Upitan da li će se otvoriti ugostiteljski objekti, predsednik navodi da su brojevi novozaraženih do 20 časova ohrabrujući.

"Danas sam zadovoljniji", kaže. Dodaje i da nije odlučio gde će se revakcinisati.

"Ljudi razmišljaju kad će da se okreću kao jaje na oko na suncu, ja razmišljam kad će sve početi da radi", objašnjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu