Onog momenta kada je EK rekla nema pregovora kao sa ostalima, javio se nemački ministar: Mi počinjemo

Brisel, Berlin -- Nemačka će započeti bilateralne pregovore sa Rusijom u vezi s vakcinom Sputnjik V protiv kovida 19, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP
Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP

Nemački mediji se pitaju: "Da li je Srbija raj?“

Prema tvrdnjama te agencije, konačni sporazum navodno zavisi od toga da li će Rusija pružiti ključne podatke Evropskoj agenciji za lekove.

Evropska komisija je juče poručila ministrima zdravlja država članica EU da Brisel ne planira da započne razgovore sa Rusijom o preliminarnom ugovoru za Sputnjik V, kao što je to uradila sa drugim dobavljačima vakcina, kaže izvor za Rojters.

Zbog toga je nemački ministar zdravlja Jens Špan tokom virtuelnog sastanka najavio da će Nemačka započeti preliminarne pregovore sa Rusijom o bilateralnom sporazumu o obezbeđivanju vakcine, dodao je izvor.

Prema njegovim rečima, u preliminarnim razgovorima, Nemačka prvo želi da utvrdi koje količine i kada Rusija može da isporuči.

U svakom slučaju, Nemačka će kupiti rusku vakcinu tek nakon što je odobri EMA, a za to je najvažnije da Rusija pruži potrebne podatke, dodao je izvor.

EU od početka pandemije, podsetimo, ima velike probleme sa vakcinacijom stanovnika zbog nedostatka cepiva usled kršenja ugovora glavnog dobavljača - Astrazeneke.

Bezbroj sastanaka je tim povodom održano, stanovnici EU ali i mediji glavnog krivca vide u Ursuli fon der Lajen, predsednici Evrospke komisije, ali niko nikakvu odgovornost nije snosio.

Ruski fond koji stoji iza Sputnjika V već je nudio 100 miliona doza EU, ali je Brisel to nonšalantno odbio. Moskvi je rečeno da ruska vakcina nije deo strategije EU u borbi protiv koronavirusa.

Ipak, kada je vrag odneo šalu, EMA je pokrenula postupak registracije Sputnjika V na teritoriji Unije, ali ona još nije gotova.

Nekoliko zemalja članica EU več je krenulo svojim stopama, ne želeći više da čeka sporu i neefikasnu administraciju u Briselu i uveliko vakciniše svoje stanovništvo i ruskom vakcinom.

Sada je jasno da i zemlja koja se u svakom smislu smatra najjačom u Uniji polako ide tim stopama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu