U Sarajevu uhapšena pa puštena novinarka i aktivistkinja Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević puštena je na slobodu, pošto joj je ranije danas posle privođenja određeno zadržavanje od 24 sata.

Izvor: Beta
Podeli

To je potvrdio njen advokat Muhamed Čučak.

"Do mene je došla informacija da je puštena. Puštanje je naredio komesar MUP-a Kantona Sarajevo (Nusret Selimović). Ona će predati zahtev za pokretanje interne kontrole, što je predložio i komesar", kazao je Čučak za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ahmetašević je uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu i određeno joj je zadržavanje od 24 sata zbog "kršenja javnog reda i mira" i "odbijanja da postupi po naređenju".

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) saopšteno je da je uhapšena zbog "narušavanja javnog reda i mira".

Prethodno su iz Operativnog centra MUP-a KS za RSE naveli da je Ahmetašević uhapšena i zbog "činjenja krivičnog dela".

Njen advokat je naglasio da je problem nastao jer je htela da snimi evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanja prekršajnih naloga vlasnicima.

"Jedan policajac je i fizički uhvativši je za ruku pokušao da je zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata", kazao je Čučak.

Dodao je da ne zna po kojem osnovu joj je određeno 24-časovno zadržavanje jer "nije u pitanju krivično delo, nego kršenje javnog reda i mira, odnosno prekršajni postupak".

"Sve je moglo biti završeno dok sam i ja s njom bio u stanici", naglasio je.

Advokat je dodao i da je upozorio policiju na zdravstveno stanje novinarke koja je nedavno prebolela korona virus.

Na Fejsbuk stranici regionalne mreže koja se bavi zaštitom prava izbeglica i migranata Transbalkanska solidarnost, objavljen je video u kojem se vidi šta se događalo pre privođenja.

MUP Kantona Sarajevo je u saopštenju naveo da odbijaju "navode i insinuacije" da hapšenje Nidžare Ahmetašević ima veze sa njenim građanskim aktivizmom, te napominju "da se radi o lišenju slobode zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlašćenjima policijskih službenika".

Novinarka Nidžara Ahmetašević bavi se pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Poslednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu, a nedavno je za RSE govorila o onome šta je videla u kampovima u koje su smešteni izbjeglice i migranti.

Nidžara Ahmetašević je zbog konstantnih pretnji koje dobija od nedavno pod zaštitom organizacije Front Line Defenders.

Nidžara Ahmetašević je urednica regionalnog portala Kosovo 2.0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu