Papa ide na najopasniji put - niko ne sme da mu otkaže

Papa Franja od sutra ide u posetu Iraku, a stručnjaci za infektivne bolesti izrazili su zabrinutost zbog širenja koronavirusa u toj zemlji.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Razlog za strah je i moguće veliko okupljanje Iračana koji će želeti da vide papu.

Kako prenosi agencija AP, niko ne želi da kaže Franji da otkaže posetu, a iračka vlada je veoma zainteresovana da pokaže relativnu stabilnost u zemlji i ugosti papu.

Poseta, koja će trajati od 5. do 8. marta, trebalo bi da pruži duhovnu podršku iračkim hrišćanima i doprinese naporima Vatikana da izgradi mostove sa muslimanskim svetom.

Međutim, sa čisto epidemiološkog stanovišta, papina poseta Iraku u vreme pandemije koronavirusa nije preporučljiva, ocenili su zdravstveni stručnjaci.

Zabrinutost je povećana pošto je danas saopšteno da je ambasador Vatikana u Iraku, koji treba da prati Franju tokom cele posete, zaražen koronavirusom i sada je u izolaciji.

Ambasada Vatikana saopštila je da ambasador, nadbiskup Mitja Leskovar ima blage simptome i da nastavlja da se priprema za papinu posetu.

Stručnjaci su upozorili da su ratovi, ekonomska kriza i odlazak građana ugrozili zdravstveni sistem u Iraku. Studije su pokazale da u Iraku vlada i novi soj koronavirusa koji se prvi put pojavio u Velikoj Britanji.

Organizatori posete obećali su da će nadgledati poštovanje mera protiv epidemije koronavirusa od nošenja maske, držanja fizičkog odstojanja do ograničenog broja ljudi na skupovima.

Vatikan je takođe saopštio da će preduzeti mere predostrožnosti.

Papa (84), njegova pratnja iz Vatikana u kojoj će biti 20 osoba i oko 70 novinara koji prate posetu, primili su vakcinu protiv koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu