Potres za potresom i to sve jači - naređena evakuacija, cunami preti i Havajima VIDEO

Nakon što je danas Novi Zeland pogodio drugi jaki zemljotres jačine 8 stepeni po Rihterovoj skali, vlasti su naredile evakuaciju stanovništva iz nekih oblasti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija Foto: Shutterstok/ymphotos
Ilustracija Foto: Shutterstok/ymphotos

Njima preti cunami.

Epicentar drugog zemljotresa zabeležen je ispod Kermadek ostrva, a isto područje je samo pre nekoliko sati pogodio potres jačine 7,2 stepeni, navodi agencija Rojters.

Ranije, oko 19.30 zabeležen je potres magnitude 7,4 stepena.

Epicentar je ovaj put bio nešto severnije u okeanu, kod Kermadek ostrva.

Cunami preti i Havajima

Prema informacijama Evromediteranskog seizmološkog centra, taj slabiji zemljotres registrovan je na dubini oko 10 kilometara.

Kako javlja Russia Today, posle potresa od osam stepeni Rihtera izdato je upozorenje za cunami na području Samoe i Havaja.

Na Havajima je proglašena uzbuna zbog cunamija posle snažnog zemljotresa na Novom Zelandu. Zemljotres jačine 8.1 je pogodio regiju Kemradečkih ostrva oko 9:30 časova po lokalnom vremenu.

Zvaničnici Centra za upozorenje na cunami su saopštili da je uzbuna proglašena zbog blizine i jačine potresa, ali da još uvek analiziraju situaciju i opasnost po Havajska ostrva.

Ako dođe do jačeg udara talasa o ostrvo, to će se najranije desiti oko 16.35 časova po lokalnom vremenu, odnosno 03:35 po centralno-evropskom vremenu.

Vlasti su apelovale na sve stanovnike Havaja da hitno krenu ka uzvišenim područjima ostrva, i da se nikako ne vraćaju dok ne dođe do zvaničnog saopštenja da je to moguće.

Apelovali su na ljude da se sklone pešaka ili biciklama, kako bi se izbegle gužve i panika.

Potres na Kermadečkim ostrvima je treći u periodu od samo šest sati.

Zemljotres jačine 6,9 stepena pogodio je ranije danas Novi Zeland, saopštio je Seizmološki savez SAD, a izdato je i upozorenje za mogući cunami.

Cunami talasi se mogu formirati na 270 kilometara od epicentra zemljotresa, saopštio je Pacifički centar za upozorenje od cunamija.

NBC njuz penosi da je epicentar zemljotresa severoistočno od Novog Zelanda (istočno od Oklenda), a vlasti ostrvske zemlje su upozorile građane koje žive blizu obale da se što pre popnu na obližnja brda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu