Sekretar NATO: Podržavamo Kosovske bezbednosne snage, pozivamo Beograd

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.

Izvor: B92, RTS
Podeli
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Jens Stoltenberg je istakao da NATO nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod njihovim prvobitnim mandatom.

"Od decembra 2017. jasno smo stavili do znanja da je ovaj potez (promena mandata) povučen u pogrešno vreme i da je odluka doneta protiv saveta NATO-a. NATO nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod njihovim prvobitnim mandatom, odnosno snagama za civilnu zaštitu", rekao je Stoltenberg u intervjuu za televiziju Klan Kosova.

"Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet preispituje nivo NATO-ovog angažovanja sa Kosovskim snagama bezbednosti. Rasprave među saveznicima o ovom pitanju su u toku", pojasnio je Stoltenberg.

Rekao je da je proces dijaloga Beograda i Prištine ključan za stabilnost na zapadnom Balkanu.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da nastave sa naporima za normalizaciju odnosa, posebno kroz dijalog uz pomoć EU, usmeren na postizanje sveobuhvatnog, održivog i pravno obavezujućeg sporazuma, koji NATO nastavlja da podržava. To ostaje ključno pitanje za mir i sigurnost u regionu", podvukao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu