"Prvi mart je bio prvi pucanj u BiH"

Banjaluka -- Prvi mart 1992. je prvi pucanj u BiH, a sve što je usledilo bila je posledica činjenice da se pokušalo sa obespravljivanjem jednog od tri naroda, kaže Dodik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Ale_Mi
Ilustracija: Depositphotos/ Ale_Mi

Srpski član i predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik je istakao da insistiranjem na 1. martu kao tzv. danu nezavisnosti BiH Bošnjaci nastavljaju operaciju koju su započeli 1. marta 1992. ubistvom srpskog svata i spaljivanjem srpske zastave, a to je oduzimanje prava srpskog naroda u BiH i njegovo proterivanje.

"U tom svetlu vidim i današnju izjavu Željka Komšića kome su papiri memorijalnog centra poslužili da na dnevni red stavi svoju političku agendu kao rezervni bošnjački član Predsedništva u kojoj Srbe poistovećuje sa nacistima, nameće im kolektivnu krivicu za individulane zločine, traži izmenu Ustava po pitanju Srebrenice i još nam oduzima pravo da govorimo", naveo je Dodik u izjavi za Srnu.

Ocenio je da je današnji nastup Željka Komšića dokaz da Bošnjaci ni 26 godina od završetka rata nisu izašli iz rata, da nisu odustali od ratnih ciljeva i da nemaju nameru da vode dijalog sa onima koji takodje polažu pravo na BiH.

Dodik je konstatovao da je Komšićev politički život poledica upravo tog 1. marta, kada su Srbi preglasani i napadnuti. "Komšić je simbol tog 1. marta, jer 26 godina od završetka rata on na prevaru vrši funkciju hrvatskog člana Predsedništva, a da ga nisu birali Hrvati. Mislim da i Hrvati danas na taj 1. mart gledaju iz druge perspektive, jer oni danas doživljavaju ono što su prvenstveno Bošnjaci spremili za Srbe 1. marta pre 29 godina", naveo je Dodik.

U Federaciji BiH danas se obeležava "dan nezavisnosti", a u Republici Srpskoj 1. mart je sinonim za nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu