Stigao vikend, stigle nove mere; Zatvaranje počinje u 14 časova

Novi nagli porast broja novozaraženih sa sobom nosi bojazan od novog talasa, a samim tim i rekaciju i pooštravanje mera.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Vučić: Samo ja nemam antitela

Opet više od 3.000; U Areni "sve teže"; "Odgovornost građana je ključna"

Svi ugostiteljski objekti na teritoriji Srbije danas i sutra radiće od 6 do 14 časova, nezavisno od toga da li imaju ili nemaju baštu. Nakon toga, dozvoljena je samo dostava tako da nakon 14 časova nije moguće vršiti ni "šaltersku uslugu" u kafićima i restoranima.

Takođe, što se tiče ugostiteljskih objekata u ski-centrima, kako samostalnim tako i onim u okviru hotela, služenje hrane i pića tokom vikenda biće dozvoljeno samo na otvorenom – u baštama. Šalter usluga za objekte na stazama je takođe moguća samo do 14 h. Objekti iz oblasti ugostiteljstva dostavu hrane i pića mogu vršiti 24 časa dnevno.

Zapravo, akcenat u kontrolisanju poštovanja ove mere biće u najvećim ski-centrima u Srbiji gde je zabeleženo učestalo kršenje mera.

Tržni centri, prodavnice neprehrambene delatnosti, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, fitnes centri, baloni za fudbal i druge sportove za dane vikenda radiće takođe od 6 do 1 h. Sportski objekti koji imaju unapred zakazana takmičenja biće dostupni isključivo za te namene i nakon 14 časova.

Trgovinski objekti, apoteke, benzinske pumpe, ordinacije, stomatološke ordinacije, laboratorije, pozorišta i veterinarske ambulante su objekti koji zadržavaju svoje radno vreme i na koje se ova ograničenja ne odnose

Kozmetički i frizerski saloni, saloni za negu lepote, i objekti iz delatnosti pružanja zanatskih usluga mogu za dane vikenda raditi od 6 do 20 časova.

Govoreći o ovom skraćenju radnog vremena, članica kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da ono služi kao jedna vrsta opomene i da će se mere pooštravati ukoliko bude potrebe za tim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su nove, strože mere, koje predviđaju da se rad ugostiteljskih objekata ovog vikenda skraćuje do 14 časova, donete na zahtev lekara.

On je istakao da se u Srbiji, za razliku od ostalih evropskih i svetskih zemalja, uprkos pandemiji živi normalno i bez zaključavanja, kao i da je naša zemlja uvek pravila balans između zaštite zdravlja ljudi i rada privrede.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je medicinski deo štaba bio za zatvaranje svih ugostiteljskih objekata tokom vikenda i narednih pet dana, ali da se razgovaralo argumentovano, te da je predlog premijerke, da se radio do 14 časova, bio kompromisno rešenje.

"Od ponedeljka se sve vraća na staro, znači radiće se do 20 časova", naveo je Vesić.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je upravo za ponedeljak, a da li se sve vraća na staro ili će doći do pooštravanja mera ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu