Steže se obruč oko Beograda; reagovala Rusija

Moskva -- Rusija poziva da se ne forsira postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, izjavila Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Smatramo da su pokušaji da se takozvana konačna normalizacija odnosa Beograda i Prištine forsira, ubrzava nekakvim veštačkim rokovima – destruktivni. Najvažnije je da se pronađe stabilna, održiva opcija koji će, između ostalog, biti prihvaćena i u javnosti", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Sputnjik.

Prema njenim rečima, proces rešavanja kosovskog problema bez realizacije već postignutih sporazuma osuđen je na zastoj.

"Podržavamo dijalog Beograda i Prištine s ciljem rešavanja kosovskog problema pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja mora savesno i nepristrasno izvršavati svoje posredničke funkcije, koje su joj poverene odlukom Generalne skupštine UN", istakla je portparolka.

Kako je dodala, Rusija je zabrinuta i zbog radikalizacije retorike kosovskih Albanaca nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Izaziva zabrinutost retorika kosovskih Albanaca nakon pobede na vanrednim parlamentarnim takozvanim 'izborima'“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Moskva se nada da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak uspeti da postigne napredak u rešavanju pitanja između Beograda i Prištine.

Podsetimo, mediji su prethodnih dana pisali da SAD i EU spremaju Srbiji tzv "non pejper" u vezi s rešavanjem pitanja tzv Kosova, a nekoliko dana pre toga pojavila se i informacija da će Lajčak Beogradu doneti ultimatum, što je demantovano iz Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu