Diplomatski skandal između Kine i SAD zbog analnih testova - Stejt department: Nikad nismo pristali

Kina je obećala da će prestati da koristi analne testove na američkim diplomatima nakon što se Stejt department požalio da se radi o ponižavajućoj praksi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Zerbor
Foto: Shutterstock/Zerbor

Skandal je izbio kad je nekolicina američkih diplomata priznala Stejt departmentu da su ih kineske vlasti terale na analne briseve u sklopu testiranja na kovid 19.

"Stejt department nikada nije pristao na takvu vrstu testiranja i protestovali smo direktno ministarstvu spoljnih poslova kad smo saznali da je deo osoblja bio izložen tome", stoji u izjavi portparola Stejt separtmenta za "Vice News".

Dodje se kako su ubrzo dobili odgovor iz Pekinga u kojem su ih uveravali da su testovi bili "greška", kao i da je diplomatsko osoblje izuzeto od analnog testiranja.

"Rekli smo osoblju da odbije taj test ako se od njih to zatraži, kao što je to učinjeno u prošlosti", dodaje portparol.

Kina je porekla da je američke diplomate podvrgavala testovima analnog brisa kovid 19 nakon izveštaja iz Vašingtona da je osoblje podvrgnuto proceduri, prenosi "Associated Press".

"Proverio sam sa svojim kolegama te navode. Koliko mi je poznato, Kina nikada nije zahtevala od američkog diplomatskog osoblja analne testove", rekao je ranije danas na novinarskoj konferenciji portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

U Stejt departmentu ipak ne odustaju od svoje početne tvrdnje te kažu da su predani "očuvanju dostojanstva američkih diplomata i njihovih porodica", u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i drugim odredbama diplomatskog zakona. "Vice" još piše kako nije poznato koliko je američkih diplomata i članova njihove porodice bilo podvrgnuto ovakvom tipu testiranja na koronavirus.

Ranije ovog mjeseca, društvene mreže su se uzburkale nakon što se saznalo da neke kineske regije koriste analne testove na osobama koje su u karantinu, uključujući one koji su došli iz inostranstva. Kineska državna zdravstvena komisija opravdavala je ovu praksu tvrdeći kako se koronavirus može lakše otkriti u analnim uzorcima nego u uzorcima nosa ili grla.

Međutim, iako kineski naučnici tvrde da su rektalni testovi precizniji u otkrivanju koronavirusa, priznaju da su nepraktični za masovnu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu