"Etničke lične karte" jer koriste privilegije Albanaca?

Predlog stranke BESA u vladajućoj koaliciji Severne Makedonije za uvođenje etničke pripadnosti u lične karte, dobio je gotovo jednoglasno političko odobravanje.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Shutterstock/Erik Cox Photography
Foto: Shutterstock/Erik Cox Photography

Sa druge, sve glasnija su upozorenja da taj potez, kojim bi država postala jedinstven slučaj u Evropi, može dovesti do produbljivanja etničkih podela i podsticanja diskriminacije.

U Severnoj Makedoniji žive brojne etničke manjine, od kojih je najveća albanska koja čini najmanje 25 procenata od dva miliona stanovnika u zemlji. Bivša jugoslovenska republika Severna Makedonija nalazila se na ivici građanskog rata 2001. godine tokom sukoba između vladinih snaga bezbednosti i albanske gerile. Borbe su se završile sporazumom kojim su Albancima dodeljena veća prava, ali etničke podele u zemlji i dalje su duboke, piše "Blic".

Da se građanima da pravo da uključe svoju nacionalnost u lične karte predložila je u februaru albanska stranka BESA, deo koalicione vlade socijaldemokrata, kao deo izmena Zakona za lične karte koji je ušao u parlamenetarnu proceduru.

Promene u zakonu, odnosno uvođenje etničke pripadnosti u lične karte, objašnjavaju se, između ostalog, zloupotrebom određene nacionalnosti od pripadnika druge, jer se u proteklih godinu dana dogodilo da su se Makedonci izjašnjavali kao Albanci ili Turci, koristeći etničku pripadnost kao prednost na konkursima za zapošljavanje, u skladu sa Ohridskim okvirnim sporazumom.

Predlog za uključivanje etničke pripadnosti u lične karte izazvao je burne reakcije političara, stručnjaka, analitičara i građana.

Političari skoro jednoglasni

Poslanci albanske BESA tvrde da je njihov predlog, koji je deo predizbornog dogovora sa SDSM i ima podršku drugih albanskih partija, u duhu multietničkog koncepta države.

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev ne vidi ništa sporno u stavljanju etničke pripadnosti u lične karte i podseća da je mogućnost da se etnička pripadnost upiše u lične karte data još zakonom koji je usvojen sa ustavnim izmenama.

"Mi sa zakonom koji smo prihvatili još sa ustavnim izmenama, a i sada stojimo iza njega, dajemo opciju da se upiše i etnička pripadnost. Opcija da se upišemo kao etnički pripadnici, znači da, pored toga što smo Makedonci, gradjani Republike Severne Makedonije, možemo da se upišemo etnički kao Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Vlasi i slično", rekao je Zaev.

Da bi voleo da mu u ličnoj karti pored državljanstva piše i da je etnički Makedonac potvrdio je i potpredsednik najveće makedonske opzicione partije VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski u jednoj televizijskoj emisiji.

Lider VMRO DPMNE Hristo Mickoski, kao veliki protivnik promene imena države, svoju podršku inicijativi uslovljava time da u ličnim kartama ispred Makedonija ne sme da stoji pridev "Severna", ali nema ništa protiv polja o etničkoj pripadnosti.

"Ne vidim problem u tome da u mojoj ličnoj karti piše da sam Makedonac. Apsolutno ne vidim razlog zašto moje nacionalno, etničko opredeljenje da sam Makedonac ne bi bilo u mojoj ličnoj karti, niti zašto bi to neko sprečavao", kazao je Mickoski.

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da se on lično ne slaže sa uvođenjem etničke pripadnosti u lične karte, jer ne postoji nijedna demokratska država na svetu koja je to učinila, ali da će bez protivljenja potpisati uredbu ukoliko zakon prođe u skupštinskoj proceduri.

Sa druge strane, Demokratski savez, jedna od manjih partija iz vladajuće koalicije, smatra da je takav predlog u suprotnosti sa građanskim konceptom države, da može da izazove diskriminaciju gradjana i dovede do povrede njihovih induvidualnih i građanskih prava.

Sa time je saglasna i opoziciona partija Levica, koja je u pokušaju da onemogući usvajanje zakona podnela više od 1.200 amandmana. Zbog toga je 13. februara odložena sednica odbora Sobranja na kojoj je trebalo da počne razmatranje pregloga izmena Zakona za lične karte. Kao razlog za odlaganje navedena je potreba da se amadmani Levice prevedu na albanski jezik.

Predsednik Demokratskog saveza Pavle Trajanov, koji je sadašnji poslanik i bivši ministar unutrašnjih poslova, kaže da nema potrebe da se građani dele na nacionalnoj osnovi.

"Кoji je razlog za navođenje u ličnoj karti da ste Turčin, Rom, Srbin, Makedonac, Albanac? Mora postojati neka ideja da bi se neko pravo iskoristilo. Da li neko misli da će danas biti uključena etnička pripadnost, sutra verska, prekosutra nešto drugo? Krajnje je iracionalno voditi ovakvu politiku i prikupljati političke poene. Polarizacija je neodgovoran potez", smatra Trajanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu