Osuđeni na 31 godinu zatvora: "Zlostavljali hrvatske zarobljenike u glinskom zatvoru"

Četvorica državljana Srbije su osuđena na 31 godinu zatvora zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika u glinskom zatvoru 1991. i 1992. koji je služio kao logor.

Izvor: Beta Hrvatska
Podeli
Shutterstock/ALDECA STUDIO
Shutterstock/ALDECA STUDIO

Komandat logora i načelnik Teritorijalne odbrane Glina Stanko Palačan (65) osuđen je na deset godina zatvora, upravnik glinskog zatvora Đuro Birač (64) na devet godina, njegov zamenik Rade Baždar (64) na pet godina zatvora, dok je stražar Stevan Bjelajac (64) dobio sedam godina zatvora.

Optužnica ih je teretila za zlostavljanje hrvatskih policajaca i pripadnika Zbora narodne garde koji su zarobljeni u Hrvatskoj Kostajnici, kod Tušilovića i u Petrinji, a potom dovedena u glinski logor.

Palačanin je osuđen jer nije sprečio podređene u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika, a u nekim je slučajevima i sam učestvovao u zlostavljanju.

Zatvorenici su, kako je navelo tužilaštvo, mučeni strujom iz indukcijskog telefona, ali udarani su palicama i električnim kablovima.

Advokati svih optuženih su tokom postupka odbacili krivicu.

Hrvatski mediji navode da se svi optuženi nalaze u Srbiji i da su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Među mučenim zarobljenicima glinskog logora bio je i Damir Vandjelić, sadašnji šef Fonda za obnovu posle zemljotresa, koji je za portal 24sata izjavio da je presuda došla prekasno i da su kazne preblage.

On je dodao da je u zarobljeništvu proveo šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu