"Dubrovnik bi mogao da pogodi zemljotres 30 puta jači od onog u Petrinji"

U Dubrovniku bi mogao da se dogodi zemljotres jačine preko 7 stepeni Rihterove skale, odnosno zemljotres oko 30 puta jači od zemljotresa u Petrinji.

Izvor: 24 sata.hr
Podeli
EPA/ OPAN BUSTAN
EPA/ OPAN BUSTAN

Seizmolog Tomislav Fiket prokomentarisao je za HRT sinoćnji zemljotres jačine 4,1 po Rihterovoj skali na dubrovačkom području i istakao da je seizmička aktivnost na tom području povećana, kao i na čitavoj teritoriji Hrvatske.

"U tom smislu je to povezan događaj, ali ne možemo govoriti o direktnoj vezi sa zemljotresom na petrinjskom području", rekao je Tomislav Fiket.

Procenjeno je da bi u Dubrovniku mogao da se dogodi zemljotres jačine preko 7 stepeni po Rihterovoj skali.

"Ovo se predviđa na osnovu podataka koji smo dobili na osnovu zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru. Tamo postoje greške koje mogu dati tu energiju. Ovi kvarovi su sa teritorije Crne Gore i ovaj sistem može da uskladišti veću količinu energije. To znači da bi Dubrovnik i okolinu mogao da pogodi zemljotres jači oko 30 puta od petrinjskog. Svaki stepen viši na Rihterovoj skali", kaže Fiket, "znači oslobađanje oko 32 puta više energije".

"Republika Hrtvatska je celo trusno područje sa izuzetkom Istre i dela Slavonije, a zemljotres se može dogoditi bilo gde u našoj zemlji"

Što se tiče jučerašnjeg zemljotresa u blizini Dubrovnika, on ističe da situaciju prate seizmolozi.

"To je možda izolovan slučaj, ali to može da bude početak serije, ali ne može se predvideti." S obzirom na to da smo imali priliku da svedočimo da je na području Petrinje bio zemljotres, na pitanje da li postoji mogućnost da se to može dogoditi na dubrovačkom području, odgovorio je da postoji.

"Uvek će postojati određeni procenat, odnosno 1 od 20 zemljotresa, sa mogućnošću nastanka novih zemljotresa. Češće smo to imali, ali ni to se ne može predvideti. Ovo je relativno slab zemljotres, ali ne znači da nije moguć jači, ta mogućnost je uvek otvorena", zaključuje Fiket.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu