Vučić: Ako ste mislili - prevarili ste se VIDEO/FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim srpskim patrijarhom Porfirijem.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Sastanak je počeo u 14.30, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za patrijarha u četvrtak 18. februara, a ustoličen je dan kasnije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ovo je prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

"Govorim prvi..."

Foto: TV B92
Foto: TV B92

"Govorim prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju", počeo je obraćanje Vučić.

Kaže da je obavestio patrijarha o situaciji na Kosovu. Razgovarali su o tome kako da se čuva mir i stabilnost, kao i kako da se pomogne narodu na Kosovu, kao i kako ekonomski da im se pomogne.

"Mislim da po tom pitanju postoji razumevanje. Ja sam zahvalan što je imao strpljenja da sasluša", objašnjava Vučić.

Dodaje i da se razgovaralo o položaju našeg naroda i Crkve u regionu.

"Država onoliko koliko pomaže i drugim verskim zajednicima, još više i snažnije, pomoći će obnovu hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako u rasejanju, posebno u okruženju, gde su hramovi ugroženi ratom", objašnjava predsednik naglašavajući da je dijalog ključan.

"Kada država i Crkva streme istom cilju, kada postave zajedničke ciljeve i zajedno rade i bore se - Srbija bude prva u Evropi", kaže predsednik.

Veruje da će saradnja biti u interesu celokupnog srpskog naroda i najavio je da će u budućnosti njihovi sastanci biti uobičajena pojava.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je danas mogao mnogo do nauči od patrijarha Porfirija.

„Sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje“, primetio je on.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, te će uraditi i kompletan park ispred Hrama Svetog Save.

„Ne samo prvu, već i skuplju dugu fazu kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svetu. Imamo mnogo ideja u koja zajedno možemo da uložimo novca u mesta u kojima su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu celokupnog srpskog naroda“, naglasio je Vučić.

Izrazio je uverenje da će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvek dočekati sastanak as patrijarhom u veri da mogu mnogo da učine za naš narod.

"Teško ili nemoguće..."

Foto: TV B92
Foto: TV B92

"Uvažena gospodo, ja sam se danas zahvalio gospodinu predsedniku na njegovom prisustvu na mom ustoličenju i na rečima koje mi je uputio", kaže na početku patrijarh Porfirije.

Navodi da je naglasio predsedniku da nije političar, ne zbog toga što nema afiniteta, nego zato što misli da je crkva saborni organizam koji, ma koliko bilo teško ili nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otuplljuje oštrice, da prevazilazi polarizaciju.

"A pre svega da propoveda smisao postojanja svakog pojedinca", dodaje patrijarh.

Poglavar SPC je dodao da je ukratko na današnjem sastanku čuo od Vučića osnove geopolitike u užem smislu reči.

"Da će nam biti lako- svakako neće"

"Sve što nam predstoji nije lako, nije nešto čemu možemo da se radujemo ako znate američku poziciju. Ne krivicom današnje vlade, čak ni današnjeg predsednika, ali ta situacija za nas je teška. Najveće evropske sile dele stavove nove američke administracije i razume se da ćemo biti pod pristiskom", kaže o stavu američkih vlasti.

Kaže da će njihovo prisustvo na Zapadnom Balkanu biti dominantnije, a na nama je da sačuvamo mir.

"Dijalog da nastavimo pod okriljem EU. Da će nam biti lako - svakako neće. Ako oni misle da ćemo se lako odreći onoga što mi mislimo da je naše - prevarili su se", kaže Vučić.

"Da se nikad slično ne dogodi"

"Ne ulazeći u artističke argumente, mislim da je važno i da je velika stvar da je filmskim šapatom progovoreno o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava", kaže patrijarh Porifirje o filmu "Dara iz Jasenovca".

Kako kaže, film nije povod za zlopamćenje nego da svako zaviri u svoje srce i "zavapi ka Gospodu da se nikad slično ne dogodi".

Misli da je važno da prvi put naša srpska kinematografija govori o toj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu