Broj obolelih premašio 101 milion; Mnogo zaraženih medicinara na Klinici za nefrologiju

Koronavirusom je širom sveta zaraženo preko 100 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 2.167.000.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Oporavilo se 72 miliona inficiranih pacijenata.

Najviše zaraženih koronavirusom resgistrovano je u Sjedinjenim Američkim Državama - preko 26 miliona, kao i najviše preminulih od kovida 19 - 435.000.

U Velikoj Britaniji je broj preminulih od kovida 19 premašio 100.000. To je peta zemlja na svetu u kojoj je preminulo više od 100.000 ljudi, a u toj grupi su SAD, Brazil, Indija i Meksiko.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je u najnovije savete kliničarima za lečenje pacijenata s kovidom 19, uključujući one koji pokazuju dugotrajne simptome bolesti nakon oporavka, a saopštila je i da im preporučuje upotrebu antikoagulanasa u malim dozama za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.

Panel stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije preporučio je da se vakcina protiv kovid 19 američkog proizvođača "Moderna" daje u dve doze u razmaku od 28 dana, koje bi se u izuzetnim okolnostima mogle produžiti na 42 dana.

Najmanje dva pacijenta opšte bolnice u Jesenicama u Sloveniji zaražena su izuzetno zaraznom novom britanskom mutacijom koronavirusa, još pre dve nedelje, pokazalo je ispitivanje šest slučajnih uzoraka u toj medicinskoj ustanovi.

Države članice Evropske unije razmatraju da tuže sudu kompaniju "Astra-Zeneka" zbog kršenja ugovorne obaveze o rokovima isporuka vakcina, izjavio je ministar spoljnih poslova Litvanije Edgars Rinkevič.

Sve informacije o pandemiji koronavirusa pratite iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu