"Ovo nije afera nego pokušaj državnog udara"; "Zar se to dešava u našem MUP-u?" VIDEO

Gotovo nemoguća misija je prisluškivati predsednika Srbije osim ako to ne radi organizovana grupa u državnim organima, kaže bivši obaveštajac Božidar Spasić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstok/BalkansCat
Foto: Shutterstok/BalkansCat

"Za prisluškivanje je potrebno da ste unutar državnih organa formirali tajnu grupu koja će uspeti ono što nikome nije uspelo - da prisluškuje predsednika države", napominje on za televiziju Prva.

On napominje da je 660 minuta prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića otkriveno, a ko zna koliko nije.

"Meni je najznačajnije da je to sada prestalo", kaže Spasić i dodaje da je za njega veliko iznenađenje da neko unutar državnih institucija to radi.

Kako kaže, već je upozoravao na to da predsednik može biti meta prisluškivanja.

"Neće me iznenaditi da se pojave i krajnji vrhovi MUP-a, krajnje - ministar je morao da zna. Iako je znao, kažu da je informisao predsednika, ali kad je bilo kasno, kad je snimljeno 660 minuta", napominje Spasić.

Podsetio je da ga ovaj slučaj podseća na "bombu u Makedoniji", i kaže da je oko 1.000 minuta snimljeno u Vladi Severne Makedonije pa su nakon toga sa tim materijalom držali konferencije za medije.

"Treba otkriti ko je naš Zoran Zaev koji je te materijale snimljene pohranjivao", kaže on.

Napominje i da "ovo nije afera nego pokušaj državnog udara".

Novinar hronike i urednik na sajtu Kurira Mladen Radulović napominje da je značajno što je u slučaju prisluškivanja bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović odbila poligrafsko ispitivanje.

"Dijana Hrkalović je to odbila, što ukazuje da može da se desi da postoje stvari za koje nije dobro da se obelodane", napominje on.

Dodaje da je potrebno otkriti ko je sve umešan, te da to prisluškivanje nije bilo moguće bez organizacije u vrhu MUP-a.

"Ukoliko je bilo više osoba, to ukazuje da je u pitanju udruženje radi neprijateljske delatnosti. Ako se to dešava u našem MUP-u, svi moraju biti trajno izopšten", rekao je Radulović.

Kaže i da je bitno obelodaniti ko se sve bavi prisluškivanjem u Srbiji, a zna se da kada je po zakonu dozvoljeno nekoga prisluškivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu