Ministarka Popović: Neophodno je da se postigne konsenzus

Beograd -- Ministarka pravde razgovarala je sa predsednicom Društva sudija Srbije i pozvala predstavnike da zajedno rade na rešavanju problema u pravosuđu.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/ nr
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/ nr

Kako se navodi u saopštenju, ministarka Maja Popović na sastanku sa Snežanom Bjelogrlić rekla je da predstavnici Društva sudija Srbije treba da učestvuju i u radu Radne grupe Ministarstva pravde za izmenu Zakona o parničnom postupku i da su njihovi predlozi dobrodošili, bez obzira na različite stavove po nekim pitanjima.

Na sastanku je, kao gorući problem koji odmah treba rešavati, između ostalog, navedena i preopterećenost sudija i sudova u parničnoj materiji, u čemu Beograd prednjači.

Ministarka je podvukla da je neophodno da se postigne konsenzus i izbegne polarizacija, jer su svi segmenti pravosudnog sistema na istom zadatku – da pravosuđe u Srbiji funkcioniše na dobrobit svih građana kao i da se poboljša položaj svih zaposlenih u pravosuđu.

Ministarka Popović rekla je da je Visokom savetu sudstva predložila da uradi sveobuhvatnu analizu kako bi se utvrdilo koliko sudija nedostaje i koliko je još potrebno da se otvori sudova u Srbiji, kako bi se dodatno obezbedila njihova efikasnost.

Na sastanku je takođe rečeno da se razmatra mogućnost da se sudovi sa velikim brojem predmeta rasterete tako što će se deo tih predmeta delegirati sudijama po čitavoj Srbiji.

Sudija Bjelogrlić je podsetila da je Društvo sudija Srbije, koje ima 1.100 članova, parlamentu uputilo proceduralne i sadržinske predloge na Ustavne amandmane, koji su već u skupštinskoj proceduri.

Ministarka Popović rekla je da će sastanci sa predstavnicima Društva sudija Srbije biti redovni i najavila da će jedna od budućih tema biti i suđenje u razumnom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu