Novi soj koronavirusa stigao na Kosovo i Metohiju?

U Berlin je danas stiglo 30 uzoraka virusa kovid 19 sa Kosova i Metohije, a za dve nedelje se očekuju rezultati laboratorijskog ispitivanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Sanjay Baid
EPA/Sanjay Baid

Ispitivanja će pokazati da li se u njima nalazi novi soj koronavirusa.

Kosovski infektolozi sumnjaju da je novi soj kronavirusa stigao i do teritorije KiM, prenosi Gazeta ekspres.

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramadani rekao je da je Svetska zdravstvena organizacija objavila da se novi soj proširio na 60 zemalja sveta, a kako je od prvog slučaja korone na KiM prošlo skoro godinu dana, nije isključeno da se mutirani oblik tog virusa pojavio i na toj teritoriji.

Prema njegovim rečima, možda je taj novi oblik mutacije isti kao i onaj u Britaniji, ali isto tako bi mogao da bude i neki drugi oblik virusa.

“Prošlog meseca u Velikoj Britaniji je identifikovan novi soj koronavirusa. Zatim je pre nekoliko dana identifikovan i u Nemačkoj, ali i u mnogim drugim zemljama. Nije isključeno da postoji i kod nas, s obzirom na veliki broj zaraženih građana Kosova. To bi mogla da bude samo jedna od mutacija, a da li će biti ista kao u Britaniji, ostaje da se vidi“, rekao je Ramadani.

Naglasio je i da što se virus više širi, to više menja i svoju strukturu.

“Svaki naučnik zna da su virusi genetske mutacije. Ovo ne treba da se shvati olako, jer poput bilo kog drugog virusa, i korona virus vremenom može da mutira. Važno je zato da se što je pre moguće započeti sa vakcinacijom i ukoliko se to desi u naredna tri meseca, verujem da bi se u tom slučaju obezbedila dovoljna zaštita građana”, rekao je Ramadani, prenosi Kosovo onlajn.

Direktor Odeljenja za mikrobiologiju Dževat Jakupi, rekao je da na KiM ne postoje laboratorijski uslovi za otkrivanje novog soja koronavirusa, pa će tako još uzoraka biti poslato i sledećeg meseca u Berlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu