Zasuli policajce grudvama, oni uzvratili suzavcem VIDEO/FOTO

Varšava -- U Varšavi su večeras protestovale Poljakinje na poziv Opštepoljskog štrajka žena, antifašisti i privrednici nezadovoljni "lokdaunom" zbog pandemije

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/  PIOTR NOWAK
EPA-EFE/ PIOTR NOWAK

Oni su gađali grudvama snega policiju koja je pokušavala da ih legitimiše i rastera.

Policajci su odgovorili suzavcem, a organizatori saopštili da je uhapšeno četvoro demonstranata.

Policija je upozoravala da su demonstracije nelegalne jer nisu prijavljene i da su na snazi sanitarne mere.

Demonstranti su skandirali "Imamo pravo da protestujemo", "Ovo je rat", "Skini uniformu, izvini se majci", "Policija lomi zakon i ruke ženama", "Varšava slobodna bez fašizma", a bilo je i zastava u bojama duge, simbol borbe protiv diksriminacije LGBT manjina, kao i zastava EU.

Opštepoljski štrajk žena organizuje ulične proteste od 22. oktobra zbog presude Ustavnog suda da zabrani kao protivustavan ranije dozvoljen veštački prekid trudnoće kada je plod teško deformisan ili oboleo.

Restriktivan zakon koji sada dozvoljava prekid trudnoće samo ako je ugrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja i incesta, tera Poljakinje da rađaju i bebe koje će ubrzo umreti. Protest protiv tog zakona pretvorio se u demonstracije protiv vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Povod za večerašnji protest je novi predlog zakona po kojem građani više neće moći da odbiju da plate kazne za prekršaj dok čekaju da ih potvrdi sud.

Danas su u Varšavi protestovali i vlasnici turističkih agencija, hotelijeri, taksisti i drugi prevoznici zbog protivepidemijskih mera zbog kojih su, kako su rekli, ostali bez prihoda, a pomoć države je loše organizovana i nedovoljna.

EPA-EFE/ PIOTR NOWAK
EPA-EFE/ PIOTR NOWAK

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu