Prvi put ove godine: Sastaju se članice EU

Lideri država članica EU održaće u četvrtak uveče video konferenciju na kojoj će razgovarati o epidemiološkoj situaciji i merama u borbi protiv pandemije.

Izvor: index.hr
Podeli
FOTO: EPA-EFE/PATRICK SEEGER
FOTO: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

To je prvi virtuelni samit lidera EU ove godine, prenosi Index hr.

Prošle godine održano je ukupno osam video-samita radi koordinacije mera za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Nakon sastanka se ne očekuju pisani zaključci.

Na dnevnom redu je nekoliko tema.

Problem novog soja

Prvi među njima je razmatranje trenutne epidemiološke situacije i opasnosti od novih sojeva koronavirusa.

"Izuzetno je važno podići svest javnosti o opasnostima od novih vrsta", rekao je u sredu izvor iz EU.

Virtuelni samit odvija se u vreme kada mnogi članovi analiziraju situaciju posle božićnih i novogodišnjih praznika i razmišljaju da li da pojačaju ili ublaže mere kontrole pandemije, uzimajući u obzir opasnost od novih, mutiranih sojeva.

Problem vakcinacije

Sledeća tema je proces vakcinacije koji je usporen zbog nedovoljnih količina raspoloživih vakcina, posebno nakon što je Fajzer najavio privremeno smanjenje proizvodnje u sledećih nekoliko nedelja. Lideri će razgovarati i o potvrdama o vakcinaciji, vrlo osetljivoj temi koja otvara mnoga pitanja.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis nedavno je predložio da se potvrde o vakcinaciji koriste kao svojevrsni pasoši kako bi vakcinisine osobe mogle slobodno da putuju, u cilju oživljavanja turizma.

U EU kažu da su potvrde o vakcinaciji uobičajene u zdravstvenim sistemima, da je drugo pitanje u koje se svrhe mogu koristiti te da nikad niko u institucijama EU nije koristio izraz pasoši za te potvrde.

"Važno je osigurati interoperabilnost i standardizaciju tih potvrda", ističe izvor iz EU, dodajući da je sada prerano govoriti o upotrebi takvih potvrda, npr. da li se mogu koristiti za putovanja unutar EU, ulazak u restorane itd.

O potvrdama o vakcinaciji

Dok ne bude dovoljno veliki broj ljudi vakcinisan, prerano je govoriti o tome kako će se koristiti te potvrde, kažu u Evropskom veću i u ovom trenutku to bi značilo diskriminaciju onih koji nisu imali ni priliku vakcinisati se u odnosu na one koji već jesu.

Takođe, korišćenje tih potvrda kao svojevrsnih pasoša moglo bi se protumačiti kao zaobilazno uvođenje obaveznog vakcinisanja, što bi mogli da iskoriste protivnici vakcina. Osim toga, još ne postoje dokazi o tome mogu li vakcinisane osobe da budu prenosioci virusa.

Razgovaraće se i o solidarnosti s trećim državama. Predsednik Evropskog veća Čarls Mišel je u svom pozivnom pismu za samit rekao da "vakcina mora biti globalno dobro" dostupno svima.

Komisija je predložila uspostavljanje mehanizma koji bi omogućio raspodelu dela od 2,3 milijarde doza koje je EU dosad rezervisala zemljama na zapadnom Balkanu, zemljama istočnog susedstva ili južnim susedima u Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu