"Belci nisu krivi"; "Ponosni dečaci"; ''Iznad nacije'' i još drugih

Vašington -- U neredima na Kapitol Hilu 6. januara učestvovali su ekstremisti iz raznih delova SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana
Foto: Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Pročitajte još:

"Kao da je ratno stanje - umesto da smiruje, Bajden potpaljuje mržnju" VIDEO/FOTO

Poput pristalica teorije zavere "Kjuanon", rasističke grupe "Ponosni dečaci", pripadnici raznih milicija, pristalice teorije o superiornosti belaca, tvrdokorne pristalice Donalda Trampa, anti-maskeri i drugi, utvrdili su nadležni organi i istraživači, preneo je Glas Amerike.

"Bilo je mnogo grupa koje naša organizacija Centar za siromaštvo (SPLC) označava i prati kao grupe koje šire mržnju ili ekstremizam", rekla je Lesija Bruks iz SPLC organizacije.

Nijedna od grupa koje su učestvovale u nasilju nije definisana kao domaća teroristička organizacija, niti su njeni članovi optuženi za domaći terorizam posle nasilja u Kongresu, u kojem je poginulo pet osoba.

Neki ekstremisti su nosili vidna obeležja, dok su drugi krili pripadnost odredenoj organizaciji.

"Ponosni dečaci" su se javno eksponirali, dok su članovi ekstremno desničarske militantne grupe "Tri odsto" nosili zastavu iz vremena američke revolucije, dodaje Glas Amerike.

Iako su pripadnici milicija i "Ponosnih dečaka" privlacili najviše pažnje, na Kapitolu je bilo i pristalica manje poznatih grupa.

Jedna od njih je Klub nacional-socijalista ili "NSC-131", grupa koja je nastala nedavno i poznata je po sukobljavanju sa učesnicima protesta grupe Životi crnaca su važni (BLM).

Druga je grupa "Belci nisu krivi", čiji članovi tvrde da je zavera protiv belaca uzrok širenja korona virusa po SAD.

Još nije poznat tačan broj eksremističkih grupa koje su ucestvovale u neredima.

Dosad je identifikovano i optuženo oko 300 pojedinaca koji su učestvovali u neredima, ali mali broj njih je povezan sa ekstremističkim grupama.

Jedan od uhapšenih je Nik Oks, osnivač ogranka "Ponosnih dečaka" na Havajima.

Majkl Šervin, v.d. tužioca Distrikta Kolumbija, rekao je da su nadležni svesni da postoji veza između ekstremističih grupa i izgrednika, i da pokušavaju da utvrde da li je nasilje u Kongresu bilo koordinirano.

"Ako pogledate društvene mreže, videćete da postoji veza između onih koji su učestovali u neredima i ekstremističkih grupa. Ali zasad ne možemo definitivno da kažemo ko je član koje grupe, sve je na stolu", kazao je Šervin.

Ejri Perlinger, profesor na Univerzitetu Masačusetsa, kaže da su neki od učesnika nereda ranije učestvovali na protestima protiv restrikcija zbog pandemije:

"To su grupe ''Boogaloo'', ''Ponosni dečaci'', ''Iznad nacije''. Ono što im je zajedničko je percepcija da je Tramp bio veoma efikasan u remećenju i podrivanju federalne vlade."

Među uhapšenima je i učesnik protesta rasista u Šarlotsvilu 2017. godine.

Tim Ðionet, koga je FBI priveo u Teksasu. Ðionet je objavio svoj snimak iz Kongresa na mreži DLive. Uhapšen je i Nik Fuente, jedan od organizatora protesta u Šarlotvilu.

Članovi ove grupe sebe nazivaju "zapadnim muškim šovinistima", otkriva Glas Amerike.

Javnosti su postali poznati kada im je Tramp, tokom predsedničke debate, poručio da "odstupe i budu u pripravnosti", nakon nasilja na protestima protiv rasizma.

Enrike Tario, jedan od osnivača grupe, je Trampov pristalica i vodio je kampanju za Trampa među latino populacijom.

Lesija Bruks kaže da su "Ponosni decaci" bili organizatori nereda na Kapitolu, da su u danima pre toga na društvenim mrežama komunicirali sa drugim ekstremistima i najavljivali da ce "nešto da se desi".

Tario je u decembru na Parleru napisao da ce se "Ponosni dečaci" pojaviti u rekordnom broju na protestu 6. januara, a on je uhapšen dan pred protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu