"Kao da je ratno stanje - umesto da smiruje, Bajden potpaljuje mržnju" VIDEO/FOTO

Vašington -- Sve u Vašingtonu i SAD deluje kao da je ratno stanje, kaže analitičar spoljne politike iz Vašingtona Obrad Kesić.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Pročitajte još:

Bajdenove tri odluke čim stupi na vlast - ukida zabranu za muslimane

"Ovde imamo toliko vojnika, policije, pripadnika Nacionalne garde, deluje kao da je ratno stanje. Za mnoge u Vašingtonu to unosi ozbiljnu tugu. Ni posle 11. septembra nismo imali ovakve mere i zatvaranje grada za vreme inauguracije jednog predsednika", rekao je on za televiziju Prva.

Kesić je u direktrnom uključenju iz Vašingtona naveo da ne očekuje nerede na samoj inauguraciji Džoa Bajdena, već posle nje i to sukobe među frakcijama u sada vladajućoj Demokratskoj stranci.

"Imamo upozorenje u Americi da radikalna levica nije zadovoljna sa postavljanjem kabineta Bajdena i već najavljuju demonstracije i da ta nova administracija ne može da računa na njihovu podršku", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne očekuje nerede od Trampovih pristalica.

"Kad je bio američki građanski rat bilo je ovako duboko podeljeno društvo, gde ne postoji apsolutna volja da se pokuša da se pomiri podeljeno društvo, čak novoizabrani predsednik koristi retoriku koja ne dopušta pomirenje", napomenuo je Kesić.

On je ocenio da su članovi Demokratske stranke, ali i Republikanske su izgubili dodir sa realnošću, nemaju osećaja kako ljudi žive.

"Oni su potpaljivali bes svojom retorikom, mi imamo potpaljivanje mržnje među članovima u Kongresu. SAda u društvu nasilje postaje alat za poliku. I jedna i druga stranka i politički establišment pokušavaju preko represivnih emra da uvedu red", navodi on.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević napominje da je američko društvo duboko polarizovano.

Na pitanje zašto Demokratska stranka toliko želi da opozove Donalda Trampa, Pribićević kaže da će to iamti samo kontraefekat.

"Time prave od Trampa još veću žrtvu. Oni ne shvataju da ne mora on biti kandidat na novim izborima, da to može biti neko iz njegove familije, Ivanka ili njegov sin", naveo je on.

Opširnije u videu.

Podsetimo, svih 50 američkih država i distrikt Kolumbija su u pripravnosti ovog vikenda zbog mogućih nasilnih protesta protivnika inauguracije Džozefa Bajdena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin
Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu