Palestinci izbore koriste da se približe Bajdenu

Raspisivanje prvih palestinskih izbora posle 15 godina londonski Gardijan ocenjuje kao pokušaj da se zaleče dugogodišnje unutrašnje podele.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/vladek
Depositphotos/vladek

Oni dodaju i da je topokušaj približavanja novoj američkoj administraciji, u trenutku kada palestinsko društvo postaje sve izolovanije u regionu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas potpisao je ukaz za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora za 22. maj, odnosno 31. juli, a list navodi da ova odluka dolazi pre inauguracije izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena, s kojim Palestinci žele da obnove odnose koji su dostigli najniži nivo za vreme administracije Donalda Trampa.

Palestinske frakcije dogovorom oko izbora obnavljaju napore ka pomirenju kako bi pokušale da se predstave kao ujedinjeni front otkako je Izrael prošle godine postigao diplomatske sporazume sa četiri arapske zemlje, smatra Gardijan.

Ti sporazumi su iznenadili Palestince i ostavili ih izolovanim u regionu u kojem postoji zajednički strah od Irana, kod Izraela i arapskih država u Zalivu pod vođstvom sunita

„To je igra u kojoj mi gubimo“, komentraišu Palestinci činjenicu da se Zaliv kreće prema Izraelu, navodi Gardijan.

Hamas, islamistička militantna grupa koja je Abasov glavni domaći rival, pozdravio je najavu održavanja izbora, ali iskusni analitičar sa Zapadne obale Hani al-Masri je skeptičan da će se izbori dogoditi.

Kao razloge navodi unutrašnja neslaganja unutar Abasovog Fataha i Hamasa, kao i verovatno protivljenje SAD, Izraela i Evropske unije bilo kojoj palestinskoj vladi, uključujući onu na čelu sa Hamasom, koju oni smatraju terorističkom grupom.

Nedavna ispitivanja sugerišu tesno nadmetanje ako izbora bude bilo.

U decembru 2020. Palestinski centar za politička i anketna istraživanja utvrdio je da bi 38 odsto ispitanika glasalo za Fatah na parlamentarnim izborima, u odnosu na 34 odsto onih koji podržavaju Hamas, ali i da kandidat Hamasa na predsedničkim izborima Ismail Hanija ima 50 odsto podrške , u odnosu na 43 odsto za Abasa.

Ostaje nejasno kako će se izbori, koji prema predsedničkom ukazu treba da se održe u tri oblasti, Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalimu tehnički sprovesti, jer je svaka pod različitom kontrolom.

Izrael zabranjuje bilo kakve zvanične palestinske aktivnosti u Jerusalimu, navodeći da oni pri tome krše privremene mirovne sporazume iz 1990-ih, navodi britanski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu