"Nameće nepostojeću temu"

Optužbe koje na račun Srbije iznosi izvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon pokazuju, ili njenu malicioznost, ili dubinsko nepoznavanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/lajo_2
Depositphotos/lajo_2

To je izjavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je reagovao na izjavu Fon Kramon, koja je i nemačka poslanica iz redova Zelenih, koja je rekla da pitanje adresa Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, na jugu centralne Srbije, mora hitno da bude rešeno i da predstavlja "ogroman problem".

Direktor Kancelarije za KiM je na svom Tviter nalogu napisao da "činjenice pokazuju da je na osnovu analize međunarodnih organizacija iz 2015. godine u kojoj su učestvovali i Albanci, utvrđeno da u Medveđi živi 515 Albanaca".

"Ovakvim neodgovornim porukama, Viola fon Kramon se direktno stavlja u službu velikoalbanskog nacionalizma", ocenio je Petković i dodao da "svaka ideja pokušaja promene etničke strukture zasnovana na iredentističkim razlozima ledi krv u žilama i to je iskustvo ne samo Srbije, već čitave Evrope".

On je i postavio pitanje kako to da se Fon Kramon, umesto što pokušava da nametne nepostojeću temu, nije setila da digne glas zbog ubistva zaštićenog svedoka.

Fon Kramonova je na Tviteru reagovala na objavu predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija, koji tvrdi da je "suspendovanje adresa Albanaca sa prebivalištem u Srbiji jedinstveno, s obzirom na to da je sistematično i da se odnosi samo na albansku manjinu".

Prema njenoj oceni, to je "ogroman problem" i predstavnici EU Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Oliver Varhelji trebalo bi da ga hitno reše sa Beogradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu