Besni na vlast i EU zbog vakcine; "Ništa ne funkcioniše kako treba"

Sarajevo -- Vakcina protiv kovida 19 još nije stigla u Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije, dok su susedne zemlje već osigurale prve doze vakcina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Bikas Das
Foto: Tanjug/AP Photo/Bikas Das

U Beogradu, kao i u Sarajevu, vakcine nisu došle iz Evropske unije. Državljani Hrvatske takođe su dobili prva doze vakcine krajem decembra. Radi se o 9.750 doza Fajzer i BioNTeh kompanija. Korisnici staračkih domova i zdravstveni radnici su među prioritetima, kao i u svakoj državi.

Vakcinacija u Srbiji već je počela 24. decembra, u okviru koje su se prvi vakcinisali korisnici staračkih domova.

Stanovnici Sarajeva ljuti su na vlasti što nisu uspele da osiguraju vakcine za građane, prenosi Radiosarajevo.ba.

Kako taj portal prenosi u anketi, oni su besni i na Evropsku uniju od koje su očekivali pomoć.

"Od početka pandemije koronavirusa, bio sam skeptičan o tome, pa i danas imam isto mišljenje. Ako se ikako može izbjeći ta vakcinacija, neću je primiti. Mislim da vlasti nisu dovoljno uradile, treba tu dosta rada i truda. Od početka ove situacije, ne zna se ko pije, a ko plaća", rekao je jedan Sarajlija.

Za drugog nema dileme da bi trebalo podrati vakcinaciju.

"Vlasti nisu dovoljno uradile, mislim da je to moglo više. Ispali smo pametniji u svom ovom kolapsu više nego većina zemalja u okruženju. Nema pravnog rješenja, ali ja sam za vakcinaciju. A kada je riječ o EU – licemjerstvo svijeta se pokazalo i kroz ovu pandemiju, pa i ratu. Vidimo da se više trebamo uzdati 'u se i u svoje kljuse'. Nismo mi ni toliko loši, ima i pozitivnih stvari", rekao je.

Za stanovnicu Sarajeva situacija sa koronavirusom pokazuje u kakvom stanju je država.

"Vakcinisat ću se, u porodici imam medicinske radnike koji će se također vakcinisati. Nemamo alternativu. Imamo li? Kako preživjeti ovu koronu? To se vidi i o tome ne treba puno pričati. Ne uvažavaju nas, niko nas ne uvažava", rekla je ona u anketi.

Druga ima više zamerki na aktuelnu vlast u Sarajevu.

"Vlast nam je takva kakva jeste. I ništa ne funkcioniše kako treba, ništa drugo. Sve bi moglo funkcionisati da je uređenje i organizacija bolja, treba ozbiljno shvatiti posao koji obavljaš. Sve je do nas. Trebamo se potruditi da bude bolje. I u porodici i u kući je do nas", kazala je ona.

Vlada Federacije BiH usvojila je Plan vakcinacije pre nekoliko dana.

"Imamo obezbjeđena za ovu godinu 12 + 2 miliona, ukoliko država omogući direktnu nabavku, imamo obezbjeđena sredstva", rekao je tokom jučerašnje konferencije za novinare Goran Čerkez, član Kriznog štaba FBiH.

Prioritet će biti zdravstveni radnici, štićenici domova za starije osobe, osobe sa hroničnim bolestima, kao i osobe koje su zaposlene u nekim javnim službama.

Vlada Kantona Sarajevo saopštila je da nabavlja vakcine protiv kovida 19 u vrednosti dva miliona KM.

S druge strane, Vlada RS-a je uplatila preostali iznos od 5.782.369.46 KM radi ispunjavanja obaveze iz člana 4. Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcine.

Kako su saopštili, time je uplaćen iznos za 400.000 doza vakcina.

Bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" je saopštila pre nekoliko dana da je spremna da preuzme sve odgovornosti koje su vezane za vakcinaciju građana Kantona Sarajevo protiv koronavirusa.

Već su formirani timovi za provođenje vakcinacije.

Podsetimo, sa izuzetkom Srbije, nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije započela vakcinisanje građana protiv korone.

Ne zna se ni kada će, jer nisu dobile vakcine, a nadaju se - u prvom kvartalu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu