Institut "Banjica" od sutra prima non-kovid pacijente

Zbog povoljnije epidemiološke situacije neke zdravstvene ustanove su izašle iz kovid sistema, među njima i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/vilevi
Ilustracija: Depositphotos/vilevi

Direktor te ustanove Zoran Bašcarević kaže da ta ustanova od ponedeljka ulazi u redovan rad sa non-kovid pacijentima.

On je za RTS rekao da je Institut "Banjica" po treći put izašao iz kovid sistema i da su poslednje pacijente obolele od kovid-19 ispratili u sredu.

U međuvremenu su, navodi, dva puta obavili dezinfekciju, srušili barijere koje su delile crvenu i zelenu zonu i krenuli sa uspostavljanjem normalnog rada.

Naveo je da operacioni blok okrečen, jer je služio za smeštaj kovid pacijenata.

"U ponedeljak ''Banjica'' redovno uzima svoju prvu hitnu službu posle izlaska iz kovid sistema. Nastavićemo da radimo, lečićemo i operisaćemo, pre svega, traumatizovane pacijente. To je u ovom trentuku najpotrebnije u našem sistemu", rekao je Bašcarević.

Kaže da su već prošle nedelje uspostavili ponovni kontakt sa pacijentima i da su zakazane operacije za onkološke pacijente.

"Razdelili smo ih sledeće nedelje po operacionim salama i to je ono što ćemo raditi u narednih nedelju, dve, a možda i tri nedelje", naveo je Bašcarević.

Upitan o pacijentima na listama čekanja, direktor Instituta "Banjica" je rekao da su oni i dalje na tim listama, te da njihova priprema za operaciju nije ni brza ni laka.

"Njih ćemo početi ponovo da pozivamo tačno tamo gde smo stali prošli put", dodaje Bašcarević.

Brzina vraćanja u redovan režim rada, kako je naveo, zavisi pre svega od toga koliko anesteziologa i drugog medicinskog kadra će biti na raspolaganju.

"Ne možemo u ponedeljak da radimo isto onoliko koliko smo poslednjeg dana kad smo iz ne-kovid prešli u kovid sistem", rekao je Bašcarević.

Ispričao je da je poslednji period u kovid sistemu za tu zdravstevnu ustanovu bio najteži, jer je su pacijenti bili sa teškim slikama.

"Intenzivnu terapiju smo napunili za svega šest sati, i držali smo je prepunom, kao i po operacionim salama, sve vreme", rekao je Bašcarević.

Kaže da su se i u poslednjem kovid režimu "Banjice" više razboljevali zdravstevni radnici te ustanove, u odnosu na prethodni.

"U oba prethodna talasa razbolelo se svega nas 30, a sada 150, sa 16 anestiozologa, koliko imamo, spali smo na šest sada, a i oni su umorni od neprekidnog rada u jedinci intenzivnog lečenja", rekao je Bašcarević i naveo da im nedostaju i medicinske sestre.

Bez obzira na to, Bašcarević navodi da "Banjica" može da radi, te da će se vratiti u pun pogon, posebno za traumu i za onkologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 230 idi na stranu