"Vojska je u tom periodu uništena više nego NATO projektilima"

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da još nie doneto bilo kakvo konačno rešenje o eventualnom vraćanju obaveze služenja vojnog roka u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/ia__64/Ilustracija
Depositphotos/ia__64/Ilustracija

Pročitajte još:

"Zbog toga je Srbiju bombardovao NATO"

On je napomenuo da će se u donošenju odluke voditi isključivo računa o tome da li bi to bilo korisno za Srbiju, njene građane i vojsku.

"Moj stav je da treba da se vrati redovno služenje vojnog roka. Pre svega, zbog jačanja rezervnog sastava, jer mi sada gubimo po dve generacije - generaciju onih koje ne upućujemo na služenje vojnog roka i generaciju koja zbog godina života više ne spada u aktivnu rezervu", rekao je Stefanović u intervjuu za Objektiv.

Ukoliko ova ideja zaživi, kaže, svakako da time što će neko doći na služenje vojnog roka neće automatski postati profesionalni vojnik.

"Da li će se po odsluženju vojnog roka odlučiti da započnu karijeru u našim redovima - mi bismo voleli, ali to je odluka koja je na njima", rekao je Stefanović.

Najvišse kritika na tu ideju, navodi, čulo se iz redova bivše vlasti, koja je upravljala sistemom odbrane duži niz godina i u čije vreme smo imali ukupno dva aviona koja mogu da polete, i to ako jedan od njih nije na remontu, i koja je pustila da u periodu od 2000. do 2012. svim resursima koje imamo polako istekne rok trajanja, a da istovremeno ne nabavimo ništa respektabilno.

Naveo je da pripadnici vojske kažu da je vojska u tom periodu uništena više nego NATO projektilima.

Stefanović je rekao da se u velikom broju razvijenih zemalja razmišlja o služenju vojnog roka, a u nekima ono postoji i danas, između ostalog i zbog snalaženja što većeg dela stanovništva u raznim vanrednim situacijama, počev od poplava, zemljotresa…

"Mnogi u regionu su trljali ruke zadovoljni koliko nam je vojska zaista bila slaba, a danas kukaju i besne što je jaka. Imaju pravo da kritikuju, ali mislim da rezultati rada i realnosti iz vremena njihove vlasti i ovog perioda dovoljno govore sami za sebe", naglasio je Stefanović.

Ključni ciljevi Ministarstva odbrane u ovoj godini, kaze Stefanović, jesu nastavak modernizacije i opremanja, kako bi vojska bila još efikasnija, snažnija i respektabilna, ne samo u našem regionu već i šire od toga.

"Čujem često kritike da nismo u ratu i slično, ali kapacitet i snaga vojske u odbrani zemlje su upravo ključni u odvraćanju svih onih koji bi i pomislili ne samo da napadnu našu zemlju već i da je ugroze na razne načine. Jaka vojska je garant stabilne zemlje", poručio je Stefanović.

Naglasio je da je jedan od ključnih ciljeva za 2021. godinu jeste povećanje standarda vojnika. Naveo je da će najveća povećanja dobiti oni čije su plate i najmanje u ovom trenutku - vojnici, nakon toga podoficiri i najmanja oficiri.

"Zahvalan sam predsedniku Vučiću što smo se izborili za to povećanje, posebno s obzirom na teške uslove u pandemiji kovida. Za nas je takode veoma važan projekat izgradnje stanova koje pripadnici vojske mogu kupiti po cenama koje su znatno ispod tržišnih, koji je predsednik pokrenuo", kaže Stefanović.

To je, dodaje, značajan podsticaj i za pripadnike Vojske da ostaju u sistemu odbrane, ali i za mlade ljude da svoju karijeru započnu baš u ovom sistemu.

Upitan da li postoje pritisci da se naruši vojna neutralnost Srbije, Stefanović je rekao da je Srbija navikla da živi sa pritiscima i da se na njih ne obazire.

"Kao mala zemlja koja nije u lakoj situaciji i koja mora da se bori za sebe svakog dana, mi razumemo tu vrstu pritisaka i naše je da im se odupiremo", kaže Stefanović.

Na pitanje šta je najvažniji bezbednosni izazov u ovom trenutku, ministar odbrane kaže da je to bezbednosna i politička situacija u našoj južnoj pokrajni.

"Kosovo i Metohija je naravno naše najvažnije nacionalno pitanje. Mi situaciju pratimo na dnevnom novou, da bi učinili sve da zaštitimo bezbednost srpskog naroda i našeg duhovnog nasleđa", rekao je Stefanović.

Povodom promene vlasti u SAD i uticaja na Srbiju, Stefanović je naveo da je naš cilj da budemo u što boljim odnosima sa SAD, kao jednom od namocnijih država sveta, baš kao i sa Kinom, sa Nemačkom, sa Rusijom, kao i sa EU, koja je naš strateški cilj.

Ministar je naveo da je borba protiv kovida praktično kljucna stvar koja je obeležila celu godinu za nama.

Naglasio je da odgovor države i institucija na pandemiju korona virusa pokazao da je Srbija danas stabilna i odgovorna zemlja, koja je adekvatno reagovala u suočavanju sa ovim izazovom.

"Ponosan sam na vojno zdravstvo, koje se snažno uključilo u borbu protiv kovida i dalo svoj maksimalni doprinos u njegovom suzbijanju", rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 230 idi na stranu