Kim pokazao "najmoćnije oružje"; "SAD je najveći neprijatelj"

Severna Koreja je predstavila novi tip balističkih projektila, koje su državni mediji opisali kao "najmoćnije oružje na svetu".

Izvor: I.J.
Podeli
FOTO: EPA-EFE/KCNA
FOTO: EPA-EFE/KCNA

Nekoliko projektila koji se lansiraju podmornicom prikazano je na paradi u prisustvu lidera Kim Džong Una, izvestili su državni mediji.

Stvarne mogućnosti ovog oružja i dalje su nejasne, jer još uvek nije poznato da se testiranje uopšte i sprovelo.

Predstavljanje vojne snage dogodilo se nekoliko dana pred inauguraciju novog predsednika SAD Bajdena, nakon što je Kim SAD proglasio „najvećim neprijateljem“ svoje zemlje.

Slike koje su objavili severnokorejski državni mediji pokazuju kako najmanje četiri velike crno-bele rakete prolaze pored grupa ljudi koji su vijorili zastave. Analitičari su primetili da takvo oružje ranije nije bilo poznato.

„Nova godina, novi Pukguksong“, napisao je severnokorejski stručnjak Ankit Panda na tviteru, koristeći severnokorejsko ime za njihove balističke rakete (SLBM).

Kim je uslikan u kožnom kaputu sa krznenim šeširom kako nasmejano maše dok gleda vojnu paradu na trgu Kim Il Sunga u Pjongčangu, na kojoj su se nalazile i pešadijske trupe, artiljerija i tenkovi.

„Najmoćnije oružje na svetu, balističke rakete ušle su na trg jedna za drugom, demonstrirajući moć revolucionarnih oružanih snaga“, saopštila je zvanična korejska centralna novinska agencija.

Ovaj događaj nije predstavio najveću interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Severne Koreje. Ona je predstavljena na mnogo većoj vojnoj paradi u oktobru.

Veruje se da je to kolosalno oružje u stanju da isporuči nuklearnu bojevu glavu bilo gde u SAD, a njegova veličina iznenadila je čak i iskusne analitičare.

Otkrivanje projektila kao poruka Bajdenu i Americi

EPA-EFE/KCNA
EPA-EFE/KCNA

U svom prošlonedeljnom obraćanju, Kim je obećao da će proširiti nuklearno oružje i vojni potencijal Severne Koreje, navodeći spisak željenog oružja, uključujući balističke rakete velikog dometa koje se mogu lansirati sa kopna ili mora i "super velike bojeve glave".

Takođe je rekao da su SAD „najveća prepreka našoj revoluciji i najveći neprijatelj Pjongjanga bez obzira ko je na vlasti, prava priroda njihove politike prema Severnoj Koreji se nikada neće promeniti“.

Pod vođstvom Kima, Severna Koreja je brzo napredovala u svom programu naoružanja, za koji kaže da je neophodan za odbranu od moguće američke invazije.

Otkrivanje novih projektila izgleda da je naručeno da pošalje poruku dolazećoj Bajdenovoj administraciji o sve većoj vojnoj moći Severa.

Tokom poslednje četiri godine, Pjongjang je imao neredovne odnose sa SAD-om pod upravom predsednika Donalda Trampa. Kim i Tramp su se međusobno vređali i pretili ratom pre samita u Singapuru 2018. godine i Trampove "izjave ljubavi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu