"Zbog toga je Srbiju bombardovao NATO"

Angažmanom šefa misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera i medijskom manipulacijom dešavanja u Račku predstavljena su kao "masakr".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/SASA STANKOVIC
EPA/SASA STANKOVIC

Pročitajte još:

"Sloboda ima ime, to je Račak"

Zbog toga je Srbiju bombardovao NATO.

General potpukovnik Jovan Milanović rekao je da je Račak bio projekat koji je realizovan po modelu koji je već korišćen u Sarajevu na pijaci Markale, što je bio ključni događaj za kasnija dešavanja u BiH i napad na Srbe.

"NATO je projektovao svoju doktrinu. Trebalo je do 50. godišnjice od formiranja u aprilu 1999. da izađe negde na međunarodnu vojnu scenu. Bilo je potrebno dezavuisati UN i izaći iz konteksta međunarodnog prava kojim je bio ograničen da može braniti samo članice NATO ukoliko budu napadnute", rekao je Milanović.

On je kazao da je plan bio da se zagospodari balkanskim prostorom, a da su američki predstavnici smatrali da je u to vreme Srbija, odnosno SR Jugoslavija, veliki remetilački faktor Balkana i da ugrožava susedne zemlje, kao i da Srbe treba angažovanjem OVK dovesti u situaciju da izgube samokontrolu.

Milanović kaže da je CIA bila nosilac te operacije.

Istražni sudija koja je radila uviđaj u Račku Danica Marinković, opisala je da je tog dana kada se desilo to u Račku bila dežurni istražni sudija i da je dobila obaveštenje od strane dežurne službe da se u Račku desio neki događaj, da je bilo sukoba između policije i terorista i da proceni da li treba da se izađe na uviđaj.

"Otišli smo u Račak i na licu mesta pronašli veliku količinu oružja. Napunili smo kamion raznovrsnog oružja koje smo našli. Krenuli smo dalje da vidimo da li ima poginulih, međutim na nas su počeli da pucaju pa smo morali da se vratimo", navela je ona i dodala da su sledećeg dana Vokerovi saradnici pokušavali da je spreče da ponovo ode u Račak.

Kada je otišla u Račak 18. januara zajedno sa velikim brojem stranih i domaćih medija i tri Vokerova pomoćnika ušla je u džamiju gde je bilo ljudskih tela i dozvolila je svim novnarima da uđu, vide i snime.

"Utvrdili smo da nema nikakvog masakra. Imali su vojničke jakne, čizme, kaiše. U džamiji smo našli 40 tela. Posle toga kad smo nastavili uviđaj pronašli smo ukopane rovove, veliki broj čaura i sve to evidentirali. Na brdu smo pronašli mitraljesko gnezdo", rekla je Marinković.

Prema njenim rečima, kada je rađena obdukcija stradalih u Račku, uključena su još dva tima forenzičara - iz Finske i Belorusije.

"Helena Ranta je bila šef finskog tima. Ona tog dana nije htela da potpiše zajednički zaključak sa kojim se složio beloruski tim, nego je rekla da mora još neka dodatna veštačnja da se urade. Kasni sa izveštajem i izlazi na konferenciju za medije i govori neistinu, a ne ono što su stručnjaci utvrdili šta je bio uzrok poginulih“, navela je ona.

Marinković kaže i da je Voker radio neovlašćeno, jer nije smeo sam da vrši uviđaj bez zvanične sudske ekipe, kao i da tela koja se vide na snimku sa Vokerom njen tim uopšte nije pronašao.

Glavni urednik portala Kosovo Onlajn Miloš Garić rekao je da je Voker spremio akciju tako da se u svetsku javnost pusti informacija o "zločinu koji su Srbi počinili", što je vrlo brzo, kaže, prihvatila svetska javnost, naročito mediji u Americi i Evropi.

"I Srbi su ostali bez ikakve šanse da se u daljem razvoju događaja na bilo koji način odbrane od tih optužbi. Iza toga je usledio Rambuje sa neuspelim pregovorima, gde je Srbiji postavljen ultimatum i ucena koju nije mogla da prihvati i 24. marta dolazi bombardovanje“, rekao je Garić.

Prema njegovim rečima, nekoliko dana pred Račak, a i mesecima pre toga, teroristi OVK su počinili mnogo zločina prema srpskoj policiji, prema srpskim civilima, kao i prema Albancima iz krajeva u kojima su delovali, a policija nije imala nikavu drugu mogućnost nego da na taj način reaguje na jednu takvu grupu koja je puno zla činila na južnom delu Kosova.

On ističe da je istina o Račku godinama kasnije počela da izlazi na videlo.

"Voker danas prebacuje krivicu na Srbiju i traži suđenje Srbima i traži otvaranje suda za Srbe i optužuje predsednika Vučića, koji mu je kriv što otvoreno govori da je u pitanju velika prevara. Voker je jedan od najkompromitovanijih ljudi iz te grupe tajne službe Amerike, koja je sprovodila politiku zbog koje se stide svi pošteni i čestiti Amerikanci danas", rekao je Garić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 74 idi na stranu