EU menja pravila zbog Ursule i HDZ-a

Brisel -- Evropska komisija najavila da će razviti nove smernice za učešće svojih predstavnika u predizbornim kampanjama u državama članicama.

Izvor: Tanjug
Podeli
lightsource/depositphotos
lightsource/depositphotos

Ta odluka usledila je posle kritika koje je predsednica EK Ursula fon der Lajen dobila jer se prošle godine pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu.

"EK će u smernicama razjasniti praktične modalitete za učešće svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama", rekao je potpredsednik EK Maroš Šefčovič u pismu evropskom ombudsmanu Emili O`Rajli, prenosi Hina.

U julu 2020. godine, dan uoči parlamentarnih izbora, HDZ je objavio kratak video u kojem lideri Evropske narodne stranke, uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu fon der Lajen i potpredsednicu EK Dubravku Šuicu izgovaraju predizborni slogan na hrvatskom jeziku HDZ - "Sigurna Hrvatska" . Šefčovič u pismu navodi da Nemica Fon der Lajen nije znala da je reč o predizbornom video snimku i da je "upotreba resursa EK bila pogrešna".

On, međutim, dodaje da se Fon der lajen nije pojavila kao predsednica EK, već kao političarka iz EPP i da nije prekršila kodeks

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu