Pokret "Opre Roma" reagovao zbog Vuka Jeremića: "Tražimo izvinjenje"

Pokret "Opre Roma" Srbija pozvao je predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da se izvini Romima i ženama, ali i svim građanima Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO: EPA/SRDJAN SUKI
FOTO: EPA/SRDJAN SUKI

Pročitajte još:

Snimak Vuka Jeremića i vic; Macura: "Složi li ga, Vuče" VIDEO

Oni su reagovali zbog snimka na kojem Jeremiću jedna osoba priča vulgaran, nepristojan i za Rome uvredljiv vic, koji je nazvao "istinitom pričom".

U pismu upućenom Jeremiću, Pokret je naveo da je "istinita priča" sa snimka problematična iz više razloga.

"Najpre, upitno je koliko je priča istinita, ili je u pitanju samo primitivni vic, lišen svake vrste duhovitosti, zatim predstava Roma kroz tu "istinitu priču" koji se na vrlo ponižavajući način obraća ženi, i naravno predstava žene u toj 'istinitoj priči' kada se postavlja u situaciju da joj se takav posao nudi", navodi Pokret "Opre Roma" u pismu.

"Sa druge strane, ako bismo i zanemarili ovu površnu analizu koju ovde iznosimo, pokret smatra da je nedopustivo da javna ličnost poput Vas, sa međunarodnim i domaćim političkim iskustvom kakvo vi imate, koji se zalaže za pristojnu Srbiju dozvoli sebi da bude snimljen u društvu gde se priča o bilo kojoj temi na jedan prost i vulgaran način, naročito ne da prećutno dozvoli vređanje građana države čiji je državnik bio i pretenduje opet da bude", dodaje se u saopštenju.

Pokret je ocenio da je društvo u Srbiji već dovoljno podeljeno da se ovakvim, "verovatno nenamernim" gestovima doprinosti stvaranju još lošije predstave o Romima, koja je ionako loša, kao i o ženama.

Pokret "Opre Roma" nastao je 2019. godine kao odgovor na izazove društvene nejednakosti sa kojima se suočava romska zajednica u Srbiji i nezadovoljstvo načinom na koji je predstavljena u politici i društvu Srbije.

Deo je transnacionalne mreže romskih pokreta koji rade na građanskom učešću Roma u političkom životu širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu