"Izvinjavam se irskim majkama i njihovoj deci"

Irska se službeno izvinila zbog skandala s domovima za neudate majke u kojima je od 1922. do 1998. umrlo 9000 dece.

Izvor: index.hr
Podeli
FOTO: EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY
FOTO: EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY

"Država vas je ostavila", rekao je irski premijer Micheal Martin u parlamentu, dan nakon objavljivanja dugo očekivanog izveštaja, prenosi IndexHR.

U izveštaju obelodanjena je prekomerna smrtnost u tim ustanovama u vlasništvu Katoličke crkve i države, odnosno opšta nesklonost društva rađanju takve dece koju su tada smatrali nezakonitom.

"Izvinjavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj deci u tim domovima naneli veliku nepravdu", rekao je premijer.

Tokom 76 godina umrlo 9.000 dece

Kako prenosi IndexHR, nakon petogodišnje istrage komisija je utvrdila da je umrlo 9.000 dece, odnosno 15 posto od 57.000 dece koliko ih je prošlo kroz te ustanove u 76 godina. Stopa smrtnosti vanbračne dece bila je gotovo duplo veća u tim domovima nego na drugim mestima, istakao je premijer.

Domovi su prihvatali devojke i mlade žene kojih su se njihove porodice odrekle i većina nije imala "druge mogućnosti", navodi se u izveštaju.

Izveštaj koji je obuhvatio 18 takozvanih "Domova za majke i decu", gde su mlade trudnice decenijama bile izolovane od društva, zadnji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih dela Katoličke crkve. Rodbina žrtava tvrdi da su deca zlostavljana jer su ih rodile neudate žene koje su, kao i njihova deca, bile mrlja ugledu Irske, zemlje pobožnog katoličkog stanovništva, prenosi IndexHR.

Nehumani uslovi za život u domovima

U izveštaju se navodi da se "užasavajuća stopa smrtnosti" povezuje s nehumanim uslovima života, prenosi IndexHR.

Decu koja su se rađala često su uzimali od majki i davali ih na usvajanje, prekidajući svaku vezu s njihovom biološkom porodicom.

Razdoblje koje ide najdalje u prošlost i koje je komisija istraživala pokazuje da "devojke koje nisu seksualno obrazovane nisu čak ni znale kako su ostale trudne", a neke su bile žrtve "silovanja i/ili incesta", rekao je Majkl Martin.

"Vanbračna deca bila su etiketirana i s njima se postupalo neljudski", dodao je on.

"Držali smo do pobožnosti, ali nismo pokazali ni najmanju pažnju prema onima kojima je to najviše trebalo", zaključio je Martin.

Ranije u sredu, žrtvama domova za majke i decu Katoličke crkve izvinio se i irski nadbiskup, prenosi IndexHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu