Ubica slovačkog istraživačkog novinara osuđen na 25 godina zatvora

Slovački Vrhovni sud osudio je ubicu istraživačkog novinara Jana Kucjaka na 25 godina zatvora.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek/File
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek/File

Ova presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je portparolka suda Aleksandra Vazanova.

Marček je ranije ove godine priznao da je u februaru 2018. ubio Kucjaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i grudi.

Tom je presudom Vrhovni sud ispravio blažu kaznu specijalnog kaznenog suda u Pezinoku kod Bratislave. Tamošnje sudije su u aprilu osudili Marčeka na 23 godine jer su mu u okolnosti pripisali činjenicu da je priznao krivicu i dao istražiteljima dragocene podatke o onima za koje se pretpostavlja da su naručili ubistvo.

Međutim, javni tužilac insistirao je na maksimalnoj kazni zbog težine kaznenog dela. Kuciak je pisao o povezanosti slovačke i italijanske mafije

Istraživački novinar Kucjak objavio je više od desetak članaka o preduzetniku Marianu Kočneru. U članku objavljenom neposredno pre ubistva Kucjak je optužio Kočnera da je umešan u šemu varanja na porezima, a uspeo je dokazati da je Kočner na nezakonit način zaradio milione evra.

Kucjak je postao poznat po otkrićima o utaji poreza i mnogobrojnim prevarama poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom zemlje Smer.

Takođe je pisao o povezanosti slovačkih državljana s italijanskom mafijaškom organizacijom Ndrangeta.

Izveštaj objavljen nakon njegove smrti o mogućim vezama između italijanskih mafijaških klanova i slovačkih državnih službenika pokrenulo je masovne proteste protiv korupcije i dovelo do ostavke tadašnje vlade.

Kočner je više puta opovrgnuo da je naredio i platio Kucijakovo ubistvo. U septembar je oslobođen krivice za taj zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu