Munjevita akcija policije protiv nemačkih ekstremnih desničara

Berlin -- Više od 180 policajaca izvršilopretres na različitim lokacijama u tri nemačke savezne države, nakon što je Vlada zabranila jednu ekstremno-desničarsku grupu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Chalabala/Depositphotos
Chalabala/Depositphotos

Kako je saopštilo nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, izvršen je pretres prebivališta 11 članova Volfsbrigade 44 u državama Hese, Maklenburg Severna-Pomeranija i Severnoj Rajni Vestfaliji kako bi se zaplenila finansijska sredstva i propagandni materijal te zabranjene ektremno-desničarske grupe, preneo je AP.

''Ko god se bori protiv osnovnih vrednosti našeg slobodnog društva, moraće da se suoči sa odlučnom reakcijom naše vlade. U ovoj zemlji nema mesta za udruženje koje iskazuje mržnju i radi na obnovi nacističke države'', izjavio je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

U saopštenju nemačkog ministarstva se navodi da su članovi zabranjene grupe Volfsbrigade 44 nameravali da ponovo uspostave nacističku doktrinu u Nemačkoj i ukinu demokratiju.

Ekstrenmno-desničarska grupa osnovana je 2016. poznata je i po antisemitskoj i rasističkoj ideologiji, kao i po nasilnim i agresivnim nastupima u javnosti i na društvenim mrežama, dodaje AP.

Tokom pretresa lokacija policajci su konfiskovali noževe, mačete, samostrele, bajonete i razne nacističke predmete, poput kukastih krstova i zastava.

strana 1 od 584 idi na stranu