Konte: Neće biti prekomponovanja vlade

Italijanski premijer Ðuzepe Konte demantovao je bilo kakvu nameru da prekomponuje sadašnju koalicionu vladu, koju čine stranke levog centra.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  Chema Moya
EPA-EFE/ Chema Moya

U intervjuu za dnevni list "Il Koriere della sera", premijer je rekao da niko iz vlade, a ni on sam, nije razmatrao takvu mogućnost i da su u ovom trenutku sve snage vlade usmerene na krizu izazvanu kovidom-19 i kako najbolje organizovati upotrebu 209 milijardi evra koje je Italiji odobreno kao pomoć od Evropske Unije.

"Nije vreme da ispunjavamo eventualne ambicije pojedinaca niti težnje za nekom većom političkom ulogom. Radimo tako da učinimo da sudbina države ne zavisi od sudbine pojedinaca", rekao je Konte.

Špekulacije o mogućoj rekonstrukciji vlade pojavile su se nakon što je lider i vlasnik opozicione stranke desnog centra “Forca Italija”, Silvio Berluskoni prihvatio da sarađuje sa vladom dok traje vanredno stanje zbog pandemije korona virusa.

Dve druge najjače opozicione stranke “Liga”, Matea Salvinija i “Frateli d Italija” Ðorđe Meloni nisu prihvatili poziv vlade za sradnju, ignorišući i poziv predsednika Serđa Matarele "da se ostave po strani neslaganja i razlike i da svi zajedno udruže snage u rešavanju zdravstvene i ekonomske krize", podseća list.

Berluskonijev potez mnogi su protumačili kao mogućnost da se vlada prekomponuje.

U medijima se s tim u vezi spominje ime bivšeg premijera Matea Rencija koji je sa svojom malom partijom “Italia Viva”, u vladi jezičak koji može da utiče na odluke.

Mateo Renci ne uživa veliko poverenje kao političar, prvo od kada je nekadasnjem premijeru (2014) i partijskom kolegi Enriku Leta rekao “ne brine zbog njega", da bi ga dan kasnije svrgao sa položaja premijera, podseća list “Il Fato Kotidijano”.

Dok je bio predsednik vlade Renci je inicirao referendum o poverenju tvrdeći da će, ako ga Italijani ne podrže, napustiti politiku, što nije učinio uprkos tome što su rezultati referenduma bili protiv njega.

A i sada kao član koalicione vlade često istupa protiv njenih odluka, kao da i sam nije učestvovao u njihovom donšenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu