AFP: Balkan 2020. kao Balkan 1990-tih: Nema kreveta, lekara, bolnice krcate

Zagreb -- Nedovoljno kreveta i lekara, masovan porast zaraženih koronavirusom doveo je bolnice na Balkanu na rub kolapsa. AFP: Sve to neke podseća na ratove 1990-ih.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/SAVA RADOVANOVIC
Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

U teško pogođenoj BiH jedan lekar rekao je AFP-u da mora da "žonglira" između više pacijenata čiji životi vise o koncu. "Situacija podseća na rat", rekao je on, prenosi Index.hr.

"Situacija me podseća na rat i bojim da će se samo pogoršati tokom zime", rekao je taj lekar koji je želeo da ostane anoniman.

AFP zatim navodi da je Zapadni Balkan, jedan od najsiromašnijih delova Evrope, a nedeljama se bori s eksplozijom koronavirusa. Broj umrlih udvostručio se u proteklih mesec dana i taj broj je dosegao gotovo 10.000.

Kriza razotkriva rupe u zdravstvenim sistemima koji su ugroženi zbog slabog finansiranja i krize odliva mozgova. Balkan je pre pandemije imao najmanji broj lekara po glavi stanovnika u Evropi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Bolnice se sad suočavaju s još manjim brojem osoblja jer i ono postaje žrtva respiratorne bolesti.

U Srbiji je oko 2.000 zdravstvenih radnika prisiljeno da ode u samoizolaciju, dok u isto vreme veliki broj pacijenata puni bolničke krevete u prestonici Beogradu.

U Hrvatskoj su lekari takođe odavno apelovali na zvaničnike i upozoravali javnost da je zdravstveni sitem pred pucanjem. Trenutno je u Hrvatskoj hospitalizovano više od 2.200 pacijenata, a 3.000 pacijenata poguralo bi zdravstveni sistem u totalni krah, piše AFP.

FOTO TANJUG /DRAGAN KUJUNDZIC
FOTO TANJUG /DRAGAN KUJUNDZIC

BiH, Severna Makedonija i Crna Gora u prvih su deset evropskih zemalja s najvišom stopom smrtnosti po glavi stanovnika. Ali, vlade u regionu nisu se želele vratiti drastičnim zatvaranjima kao na početku pandemije. Umesto toga, odlučile su za manja ograničenja poput ranijih zatvaranja restorana.

Dok Srbija juri da izgradi dve nove bolnice, tzv. Kosovo razmatra adaptaciju starih hotela u improvizirana odelenja, uključujući Grand Hotel u Prištini. Prepune bolnice u Prištini dovode do toga da se neki pacijenti, poput 33-godišnjeg Veprima Morine, ne mogu primiti.

"Lekar mi je rekao da uzimam terapiju kod kuće jer su bolnice pune", rekao je on za AFP i dodao da je za dobijanje bolničkog kreveta potrebna veza.

U susednoj Severnoj Makedoniji vlada se okreće privatnim klinikama koje mogu da prihvataju kovid-pacijente jer su popunjene sve javne bolnice. "Osiguravamo nove krevete, ali sve je teže i teže", rekao je ministar zdravstva Venko Filipče prošle sedmice.

U bolnicama izvan prestonice Skoplja, pacijentima porodica i prijatelji donose hranu, a ponekad i lekove, piše AFP.

"Katastrofa. Neorganizovano. Niko se satima ne javlja na telefon", rekao je muškarac koji je pokušavao da dobije informaciju o svom bolesnom rođaku. "Oni (medicinsko osoblje) bore se, daju sve od sebe, ali jednostavno ne mogu sve učiniti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu