Varhelji: Srbija ima veliku šansu da ubrza svoj put u EU

Brisel -- "Ako je Srbija spremna da isporuči sve reforme do 2024. godine, i EU mora da bude sprema da zatvori pregovore kada zemlja obavi svoj deo posla."

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ovo je rekao danas komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Varhelji je, govoreći na otvaranju onlajn ”Beogradskog ekonomskog foruma”, ocenio da je i za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkna ”jedina budućnost da postanu deo EU, deo zajedničkog tržišta i evropskog sistema demokratije”.

”Opredeljeni smo da osiguramo bezbednosti i prosperitet celog regiona i aktivni smo u davanju novog života angažmanu EU sa Zapadnim Balkanom kao i celom procesu proširenja”, kaže Varhelji.

Komesar napominje da Srbija sa novom vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU.

On podseća da je nova vlada u Beogradu iskazala svoju posvećenost sprovođenju reformi i to u prioritetnim oblastima vladavine prava i medijskih sloboda, kao i da je zadužena i da radi na dijalogu Beograda i Prištine, što je drugi uslov za pristupanje Srbije EU.

”U zajedničkom nam je interesu da ceo region, a među prvima Srbiju, postane deo porodice zemlja članica. EU ima mnogo toga da ponudi Srbiji u smislu prosperite, stabilnosti, bezbednosti što može biti veliki potencijal za narod Srbije.”, kaže Varhelji.

Komesar za proširenje EU navodi da bi članstvo Srbije doprinelo bi kulturološkom bogatstvu Unije, osiguralo dugoročnu stabilnost regiona i donelo ”dodatnih osam miliona ljudu posvećenih zajedničkom evropskm cilju i zajedničkim principima”.

Varhelji naglašava da je za EU proširenje na Zapadni Balkna prioritet, posebno i zbog činjenice da je taj region, kroz istorju, ”retko bio stabilan, prosperitetan i bezbedan”.

”Ovo je istorijska mogućnost da se do toga dođe, a da lošu istroriju ostavimo iz nas”, rekao je on.

Oliver Varhelji naglašava da bi ulazak Zapadnog Balkana u EU značilo novi veliki region gde nema prepreka za putovatovanja, trgovinu, pružanje usluga i investiranje što bi, prema njegovim rečima, otvorilo ogromnu mogućnost za građane Zapadnog Balkana da žive bolji evropski život u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu