Prva tema: "Crkva je praktično obezglavljena"; "Irinej je bio predoređen za velike stvari"

TV Prva prikazuje specijalnu emisiju "Prva tema" povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Izvor: B92
Podeli

"On je bio neverovatno blag čovek. Drago mu je bilo što se za njegovo vreme Hram završio, ali on je male, intimne crkve voleo. Pravi patrijarh na tragu Svetog Save", rekao je Bratislav Petković, bivši ministar kulture.

On dodaje da je patrijarh ostavio u amanet "simfoniju crkve i države".

"Crkva je bila ta koja je kroz istoriju povezivala sve da ne propadne. Mi smo redak narod koji ima svoju crkvu. Jan Hus je to pokušao u Češkoj pa je završio na lomači", kaže Petković.

Profesor Bogoslovskog fakulteta Goran Radenković istakao je da je patrijarh Irinej bio čovek dijaloga.

"Bio je predodređen za velike stvari. Bio je snažan propovednik. On je pre svega veliki omilitičar", rekao je Radenković.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je rekao da je Patrijarhu srpskom g. Irineju bilo mnogo važno da završimo Hram Svetog Save i da na takav način pokažemo jednu zrelost kao narod.

Želja Patrijarha srpskog g. Irineja je bila da se do kraja ove godine posmrtni ostaci partijarha Varnave, prvog čoveka srpske crkve u vreme kada je započeta izgradnja Hrama Svetog Save, prenesu u sam hram.

"To govori o njegovoj danas vanrednoj skromnosti koja se videla i kroz to da je želeo da onaj ko je započeo hram u njemu počiva pre njega", naveo je Selaković.

Naveo je da je Patrijarh srpski g. Irinej bio čovek čija je mekoća bila njegova snaga i da je bio spreman da sasluša sve, da dobro odmeri sve i da da svoj sud o svemu.

"Za Patrijarha srpskog g. Irineja su njegova crkva, njegov rod i njegova otadžbina bile vrhovne vrednosti za koje se borio i za koje je radio čitavog života", rekao je Selaković.

Istoričar Đorđe Ristić istakao je da je ovo prvi put u istoriji srpske pravoslavne crkve da je ostala bez nosioca dve važne titule.

"Od 1219. ovo je praktično 'obezglavljena'. Situacija je specifična, ali naravno da ne treba brinuti za SPC. Ka

Tokom današnjeg vernici su se opraštali od patrijarha, koji će biti sahranjen sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu