Mediji: Bivši direktor "Vajrkarda" je bio austrijski doušnik FOTO

Berlin -- Jan Marsalek, bivši izvršni direktor komapnije "Vajrkard" koji se nalazi u bekstvu, bio je doušnik austrijske špijunske agencije BVT, pišu nemački mediji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, PHILIPP GUELLAND
Foto: EPA, PHILIPP GUELLAND

Jan Marsalek, bivši izvršni direktor "Vajrkarda", suočava se sa optužbama za prevaru i druga krivična dela povezana sa iznenadnim bankrotom nemačke kompanije ranije u toku ove godine, piše AP.

Kompanija sa sedištem u Minhenu podnela je zahtev za zaštitu od poverilaca u junu, nakon što je rukovodstvo priznalo da 1,9 milijardi evra sa poverljivih računa na Filipinima najverovatnije ne postoje.

"Zidojče cajtung" je danas preneo da nemačko federalno tužilaštvo poseduje dokaze da je Marsalek bio doušnik austrijske špijunske agencije BVT.

List se pozvao na odgovor nemačke vlade poslaniku levice Fabiju De Masiju.

Nemački poslanik Patrik Zensburg, koji se nalazi u parlamentarnom odboru za nadzor obaveštajnih podataka, rekao je za list "Handelsblat" da je moguće da je Marsalek radio za nekoliko obaveštajnih službi istovremeno, ali nije naveo dodatna obrazloženja za to.

Federalna policija Nemačke izdala je poternicu za Marsalekom u avgustu, dok je Interpol izdao takozvano crveno obaveštenje, na osnovu optužbi o kršenju nemačkih zakona o bezbednosti i trgovini, kršenju poverenja i prevari.

Marsalek je bio zadužen za sve operativne aktivnosti "Vajrkarda", uključujući prodaju, a sumnja se da je izneo lažne podatke o uvećanom bilansu i obimu prodaje kompanije, navode iz policije.

Iz kompanije "Vajrkard" uhapšeni su i bivši izvršni direktor Markus Braun, bivši direktor finansija i bivši šef računovodstva.

Tanjug/BKA via AP
Tanjug/BKA via AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu