Skandal: Pokušaj zataškavanja; "Ubijali su kao psihopate žedne krvi"

Australijski specijalci bili su žedni krvi, ubijali su i klali civile u Avganistanu i zataškavali svoje zločine, stoji u poverljivom izveštaju.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija

Taj izveštaj je, kako navodi Sputnjik, naručio načelnik generalštaba Australije, Angus Kembel.

Australijski specijalci su mučili i ubijali zarobljenike, stoji u izveštaju koji je naručen pre četiri godine, a bavi se ratnim zločinima i skandalima u periodu od 2001. do 2015. godine i predočen je vojnom vrhu, piše jedan od najstarijih i najuglednijih australijskih listova "Ejdž".

Taj izveštaj bio je osnova za istragu o ratnim zločinima koja će uskoro biti završena.

U izveštaju, u koji je australijski list imao uvid, navodi se da su australijski vojnici ubijali nenaoružane civile iz vatrenog oružja i klali ih, i da su počinili veliki broj ubistava, često ih proslavljajući.

Brojna i detaljna svedočenja vojnika i drugih svedoka nalaze se u izveštaju, a istraga, koja bi trebalo da rezultira optužnicom, identifikovala je deo pripadnika specijalaca osumnjičenih za ratne zločine.

"Zločini su bili normalni specijalcima, oni koji bi se tome usprotivili, bili bi marginalizovani. Vojnici su se nadmetali u ubijanju i nehumanom tretiranju zatvorenika i bili su žedni krvi. Pojedini zločini su zataškavani", stoji u izveštaju.

Racije u avganistanskim selima izgledale su tako što bi specijalci upali u njih, zarobili muškarce i dečake, vezali ih i mučili dok su ih ispitivali.

"Događalo se da su neki od zarobljenika nađeni posle toga upucani u glavu, sa prerezanim grlima, a oči su im bile vezane. Dvojica dečaka od 14 godina, koji su osumnjičeni za saradnju sa Talibanima, tako su nađeni prerezanih grla, njihova tela su ubačena u vreće i bačena u reku. Ovo su potkrepljene tvrdnje", stoji u izveštaju.

Kako se dodaje, i oni koji nisu činili zločine, znali su za njih, ili su učestvovali u zataškavanju.

Izveštaj ukazuje na propuste u australijskom odbrambenom sistemu zbog neadekvatnog izbora komandnog kadra u specijalnim jedinicama i odsustva mogućnosti da vojnici nadređenima prijave ratne zločine bez straha od osvete.

Vojnici su činili zločine kako bi se dokazali i bili prihvaćeni unutar jedinice, a svedočenja pojedinih pripadnika specijalnih snaga koja su u izveštaju navode da je u njihovim redovima bilo "pravih psihopata žednih krvi koje smo mi odgajili".

U izveštaju je objašnjeno i da su pripadnici specijalnih snaga zloupotrebljavali pravila upotrebe oružja kako bi činili zločine. Tako se navode primeri da su nenaoružani Avganistanci, koji su bežali, bili ubijani uz objašnjenje da su pokušali da se domognu oružja.

Australijski list navodi da su pod najvećom sumnjom za ratne zločine komandiri pojedinih specijalnih jedinica.

"Oni su, sa svojim grupama od četiri do šest vojnika, počinili neke od najgorih zabeleženih zločina koji se istražuju", navodi australijski list "Edž".

To je potvrdio i general Angus Kembel. On je, međutim, izjavio i da se slično može tvrditi i za njihove saveznike Britance i Amerikance, koji su često imali zajedničke patrole sa australijskim specijalcima, navodi australijski list.

To je navedeno i u poverljivom izveštaju, gde je citirana izjava jednog od australijskih vojnika koji je rekao "sve loše što smo mi radili, radili su i Amerikanci i Britanci, i to još gore".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu