"Finski slučaj" - kome treba PCR kad imate psa

Helsinki -- Stručnjaci u Finskoj objavili su danas da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše obolele od novog korona virusa obećavajući.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, avioni_olgysha
Foto: Depositphotos, avioni_olgysha

Zamenik gradonačalnika Vanta istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova.

Tri psa nanjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vantaa i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.

Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovi, koji se takođe vrše među putnicima dragovoljcima po dolasku.

"Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je pozitivno", rekao je gradonačelnik Vanta Timo Aronkjito na konfernciji za novinae.

Kako prenosi SEEbiz, eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju Kovid-19 uz skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana pre nego PCR test.

Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahteva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je ponjuči.

Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije "Wise Nose" nadaju se da će njihova istraživanja podstaći vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Takođe, još jedan pas, nemački ovčar Valo, je na obuci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 647 idi na stranu