Server: Vučić neće priznati Kosovo

Profesor na Univerzitetu "Džon Hopkins" Danijel Server izjavio da veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće priznati nezavisnost Kosova.

Izvor: Tanjug, Kosovo online
Podeli
Yarr65/Depositphotos
Yarr65/Depositphotos

"On (Vučić) kaže da neće. Ja mu verujem. Mislim da će Srbija najverovatnije imati novog predsednika pre nego što prizna Kosovo", rekao je Server u intervjuu za Vreme.

Server je kazao da misli da zapravo ne postoji politička iluzija da je Kosovo i dalje Srbija.

"Svi političari u Srbiji shvataju da više nikada neće upravljati Kosovom i da će morati da priznaju njegov suverenitet i nezavisnost kao uslov za pristupanje Evropskoj uniji", rekao je Server, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da političari u Srbiji "jedino još koriste pitanje Kosova da bi zadobili neke političke poene na domaćem planu i odvratili pažnju od loše ekonomske situacije”.

Na konstataciju da ogroman broj ljudi u Srbiji tvrdi da je Kosovo srce Srbije, ponavljajući mantru o “srpskoj svetoj zemlji i duhovnoj kolevci”, Server odgovara “da ako to rade, trebalo bi da odu i posete Kosovo i da gotovo niko to ne čini”.

Server je Vašingtonski sporazum uporedio sa “tankom kašom”.

“Mislim da je sve to jedna tanušna kaša. Ukoliko zaista želite istinsku normalizaciju, potrbno bi bilo dodati mnogo mesa”, naglasio je Server i dodao da je sporazum iz Vašingtona samo alatka u Trampovoj kampanji.

“Taj sporazum neće vredeti ni papira na kome je odštampan ukoliko njegovu implementaciju ne bude pratila ogromna podrška. Do sada nije bilo gotovo ničega, ili vrlo malo, osim izjava privrednih komora. To je jedina vrednost”, smatra Server.

Server se saglasio sa konstatacijom da Vašingtonski sporazum ipak omogućava jačanje ekonomske saradnje između Srbije i tzv. Kosova, što je važno za obe strane.

“Naravno, krenite odmah sa uklanjanjem carinskih barijera i prihvatite Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u regionalnim i međunarodnim organizacijama, čak i ako nema uzajamnog priznanja”, poručio je Server.

On je ocenio da plan o razmeni tertorija nije pokopan.

“Nije. To je zombi koji luta zemljom čekajući sledeću budalu da ga oživi”, rekao je Server.

Upitan da li misli da je Balkan za Rusiju zaista bojno polje na kome se nastoji zaustaviti širenje NATO i EU, Server je rekao da misli da je to cilj Rusije.

"Da, to je cilj Rusije, uključujući ugrožavanje vladavine demokratije u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu. Ipak, Moskva ne troši previse resursa u tim naporima. Sve se to radi na jeftin način i prevaziđenim metodama. Balkan nije ništa važniji Moskvi nego Vašingtonu. Zbog toga bi Brisel morao da se mnogo više fokusira na taj region”, zaključio je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu