Kabul počeo sa oslobađanjem preostalih 400 talibana, slede pregovori

Avganistan je oslobodio prvih 80 od poslednjih 400 talibanskih zarobljenika, otvarajući put pregovorima zaraćenih strana u dugotrajnom sukobu u toj zemlji.

Izvor: Beta
Podeli
ilustracija: Deposit photos/zabelin
ilustracija: Deposit photos/zabelin

To je saopštio je danas Džavid Faisal portparol avganistanskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Zvaničnici talibana, koji su želeli da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da razgovaraju sa medijima, saopštili su da je 86 zatvorenika oslobođeno.

Ne zna se kada će preostali zatvorenici biti pušteni.

Prema sporazumu koji su postigli SAD i talibani, vlada je trebalo da oslobodi 5.000 zatovrenika a talibani 1.000 vladinih i vojnih zatvorenika kao gest dobre volje pre početka pregovora.

Očekuje se da će mirovni pregovori biti održani u Kataru, a prema izjavama avganistanskih čelnika agenciji Asošiejted pres oni bi mogli da počnu 20. avgusta.

Pregovori treba da postave okvir za političku budućnost posleratnog Avganistana.

Američki mirovni izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad proveo je godinu i po dana pregovarajući o mirovnom sporazumu čiji je cilj da se američkim snagama omogući povratak kući i prekine najduži američki vojni angažman.

Američka vojska već je počela da odlazi i očekuje se da će do novembra manje od 5.000 vojnika i dalje biti u Avganistanu, što je znatno manje u odnosu na skoro 13.000 koliko ih je bilo kada je sporazum potpisan 29. februara.

Povlačenje američkih i NATO snaga zavisi od talibana koji su se obavezali da neće dozvoliti drugim ekstremističkim grupama da koriste Avganistan za napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike. Povlačenje nije vezano za uspešne razgovore zaraćenih strana.

Prošlog vikenda, avganistanski predsednik Ašraf Gani održao je tradicionalni sastanak saveta kako bi postigao konsenzus o oslobađanju preostalih 400 talibana za koje je rekao da su optuženi za teška krivična dela, rekavši da nema prava da ih oslobodi zbog ozbiljnosti njihovih zločina i zatražio od saveta da to uradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu