"Rekao sam Merkelovoj - ne verujem im i videćete da neće održati obećanje"

Istanbul -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je pomorski ugovor Grčke i Egipta "bezvrednim".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP, Pool
Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP, Pool

Erdogan je rekao da će njegova zemlja nastaviti svoje sporno istraživanje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju.

Egipat i Grčka juče su potpisale pomorski sporazum kojim se postavlja morska granica između dve zemlje i demarkira ekskluzivna ekonomska zona za prava na istraživanje nafte i gasa.

Erdogan je rekao da je sporazum zapravo odgovor na pomorski dogovor koji je Turska sklopila sa libijskom vladom baziranom u Tripoliju prošle godine.

Taj sporazum je povećao tenzije u oblasti istočnog Sredozemlja i odbacile su ga vlade Egipta, Kipra i Grčke navodeći da on krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju bogatom naftom. Erdogan je rekao da će sporazum sa Libijom ostati.

Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

Erdogan je rekao da je Turska prestala da istražuje u spornim vodama na osnovu molbe nemačke kancelarke Angele Merkel kada su turski, grčki i nemački predstavnici pokrenuli pregovore da pokušaju da reše razlikeizmeđu Grčke i Turske. Atina smatra da je turski stav kršenje međunarodnog prava.

"Rekao sam (Merkel) da ćemo pauzirati bušenje tri ili četiri nedelje, ako vi verujete Grčkoj i drugima, ali ja im ne verujem i videćete neće održati obećanje", rekao je erdogan.

Pauza je izgleda završena zbog sporazuma između Grčke i Egitpa. Erdogan je rekao da je turski istražni brod Barbaros Hajredin, koji plovi kod zapadne obale Kipra, nastaviti da radi u toj oblasti.

Erdogan je rekao danas da su odmah nastavili aktivnosti istraživanja.

strana 1 od 580 idi na stranu