"Zahtevaće hitno reagovanje, bez obzira kakve će biti američke rakete"

Moskva će odmah odgovoriti na postavljanje američkih nuklearnih i nenuklearnih raketa u bilo kom regionu, navodi se u komentaru MSP Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/Aquir014b
Ilustracija: Deposit photos/Aquir014b

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ovako je odgovorilo povodom godišnjice jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Ministarstvo ističe da su potezi Sjedinjenih Američkih Država doveli do toga da „jednostavno nema nikakvih ograničenja za rakete srednjeg i kratkog dometa koje se lansiraju sa kopna, a višestruko su porasle pretnje globalnoj bezbednosti i stabilnosti“.

„Nakon povlačenja iz Sporazuma, Vašington je odmah krenuo putem što skorijeg završetka stvaranja raketnih sredstava koja su ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa. Obavljene su raketne probe, koje su u potpunosti potvrdile ispravnost višegodišnjih ruskih žalbi da Vašington treba da poštuje Sporazum. Američka strana objavila je da namerava da u najskorije vreme postavi perspektivna raketna naoružanja - pre svega u Azijsko-pacifičkoj regiji. Njihova pojava nije isključena ni u Evropi“, ističe se u komentaru.

Ministarstvo navodi da je očigledno da će raspoređivanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u raznim delovima sveta „ozbiljno narušiti regionalnu i globalnu bezbednost i izazvati opasnu novu rundu trke u naoružanju“.

„Rusija ne može da ignoriše pojavu dodatnih raketnih rizika za svoju teritoriju, koji će za nas imati strateška svojstva. Ovo će zahtevati hitno reagovanje, bez obzira na to kakve će biti američke rakete – nuklearne ili nenuklearne“, naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva otvorena za dijalog o jačanju međunarodne bezbednosti

Uprkos potezima Vašingtona, Moskva ostaje otvorena za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama radi jačanja strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti.

„Pre godinu dana prestao je da važi Sporazum o likvidaciji raketa nakon jednostranog povlačenja SAD iz njega. I dalje smatramo da je Vašington napravio ozbiljnu grešku. Uprkos činjenici da Sporazum nije bio idealan u savremenim uslovima bezbednosti, on je nesumnjivo nastavljao da pomaže obezbeđivanje predvidljivosti i uzdržanosti u nuklearno-raketnoj oblasti“, ističe Ministarstvo spoljnih poslova.

Žalosno je to „na koji način su se Amerikanci rešili sporazuma koji im je postao nepotreban“, dodaje se u komentaru.

Takođe se podseća da su „da bi opravdale svoje destruktivne akcije u očima svetske zajednice, Sjedinjene Američke Države organizovale propagandnu kampanju zasnovanu na apsolutno neosnovanim optužbama protiv Moskve“. Umesto profesionalne analize suprotstavljenih tvrdnji koje je predložila ruska strana, američka strana iznela je neprihvatljivi ultimatum.

Odbačeni su realistični raspleti koje je pripremila ruska strana za rešavanje postojećih zabrinutosti na osnovu mera međusobne transparentnosti. Time su Sjedinjene Američke Države, blokirajući moguće puteve za rešavanje problema, namerno dovele do raskida Sporazuma“, podsetilo je Ministarstvo.

„Uvereni smo da je jedini razuman i sa svih gledišta opravdan dalji korak zajednička potraga za obostrano prihvatljivim rešenjem trenutne situacije političkim i diplomatskim metodama. Rusija ostaje otvorena za ravnopravan i konstruktivan rad na vraćanju poverenja i jačanju međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Nadamo se da će američka strana pokazati sličan interes i odgovornost“, zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

strana 1 od 580 idi na stranu