Italija u strahu, posebno zbog Balkana

Italija strahuje od novog talasa virusa kovid 19 u zemljama u istočnom delu Evrope jer su neke od njih, poput Rumunije, članice Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Emanuele Cremaschi
Ilustracija: Getty images/ Emanuele Cremaschi

Takođe, iz pojedinih država van EU, poput Srbije, dozvoljen je ulazak na teritoriju Italije, navodi Republika.

Italija, gde je epidemiološka kriva u stalnom padu, sa zabrinutošću posmatra šta se dešava van njenih granica, a posebno na Balkanu, gde u poslednje dve nedelje raste broj slučajeva, piše italijanski list.

Predsednik italijanskog regiona Veneto izjavio je juče na konferenciji za novinare da je testiranje pokazalo da je koronavirus koji cirkuliše u Srbiji agresivniji od onog koji je poznat u Italiji.

"Mutacija koronavirusa koji cirkuliše Srbijom nam nije poznata. Test je pokazao da su četiri pozitivna pacijenta koja su došla u kontakt sa virusom iz Srbije imala veliko virusno opterećenje", izjavio je Zaja.

Nedavno se Veneto suočio sa novim žarištem virusa pošto su jedan menadžer iz Vičence koji je boravio u Srbiji, dvojica njegovih kolega i jedna osoba iz Padove došli su u kontakt sa virusom koji italijanski mediji nazivaju "srpski", međutim, Zaja navodi da je situacija na tom području pod kontrolom.

Italijanski list Mesađero preneo je početkom jula da se Balkan suočava sa novim udarom koronavirusa i porastom broja novoobolelih nakon perioda konstantnog pada novih slučajeva, a da je Srbija među zemljama u tom regionu koje sprovode najveći broj svakodnevnih testova.

Italija je zabranila ulazak na svoju teritoriju iz 13 zemalja među kojima su Crna Gora i Severna Makedonija, a Srbija je među državama van područja Šengena za koje je dozvoljen ulazak u Italiju, ali uz izolaciju od 14 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu