Zukorlić pred sastanak sa Vučićem: Želimo da budemo važan činilac vlasti

Lider SDA Sulejeman Ugljanin odbio je da dođe na konsultacije, a predsednik SPP Muamer Zukorlić ići će na sastanak sa Aleksandrom Vučićem sa konkretnim planom.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV B92/ arhiva
Printskrin: TV B92/ arhiva

Prvi na razgovor s predsednikom pozvan je lider Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin, ali je on rekao da neće doći na današnji sastanak, te je prvo održan sastanak sa predstavnicima Albanske demokratske alternative.

Lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić kaže za "Kurir" da njegova delegacija sutra dolazi u Predsedništvo Srbije pre svega da čuje od predsednika kakva će se vlada praviti.

"Mi smo udvostručili broj poslanika i sada imamo četiri mandata. Nećemo pristati na ulogu koju smo imali u prethodnoj vladi. Bili smo formalni partner vladi, a delovali smo samo savetodavno. Želimo da budemo važan činilac vlasti, ne gledamo to kroz ministarsku funkciju, već želimo da dobijemo ključnu odgovornost i priliku da ostvarimo ono što smo obećali svojim biračima. Nova vlada mora da dobije novog premijera, novu energiju. Nećemo sitničariti oko toga koji ministar treba da se promeni, ali mora da se promeni tkivo vlade", naglasio je Zukorlić.

I nakon manjinskih stranaka, Vučić u petak nastavlja konsultacije o sastavu vlade sa Aleksandrom Šapićem liderom liste "Pobeda za Srbiju" koja je bila trećeplasirani na izborima i ima 11 poslanika u parlamentu.

U ponedeljak u Predsedništvo dolazi šef socijalista Ivica Dačić koji ima 32 poslanička mandata, a u utorak krug konsultacija će zatvoriti razgovori sa Srpskom naprednom strankom.

Srpska napredna stranka i sama može da formiraju vladu, jer su osvojili čak 188 od ukupno 250 poslaničkih mesta.

Demanti Zukorlića na naslov u medijima

Zukorlić je demantovao navode lista, jer je u naslovu, kako je naveo, objavljena izjava koju on nije dao. "Dnevni list Kurir objavio je moju navodnu izjavu pod naslovom: "Tražiću više nego do sada! Vladi treba nova krv i energija" u kome je sam naslov potpuno izmišljen, a izjava samo delimično objavljena", naveo je Zukorlić u pisanoj izjavi. U nastavku je naveo šta je tačno izjavio za taj list.

"Na upit Kurira, šta očekujem od predstojećih razgovora sa Predsjednikom Republike Srbije o budućoj Vladi, kazao sam: Prvo ćemo saslušati ideje Predsjednika, pa dati konačno misljenje. U svakom slučaju smatram da je zbog predstojećih teških dana i mjeseci zemlji potrebna potpuno nova Vlada sa novim premijerom, koji bi imao mnogo više energije i kredibiliteta. Dosadašnja Vlada je dala svoj maksimum i nema više šta da ponudi. Što se tiče moguće saradnje, imamo dvije mogućnosti. Ili ćemo biti značajan činilac vlasti, koji će sa tih pozicija moći ispuniti najznačajniji dio izbornih obećanja, ili ćemo biti opozicija. Ono što je sigurno je da se saradnja iz prethodnog mandata neće ponoviti. To za nas jeste bio prvi eksperimentalni mandat u kome smo bili partneri vladajućoj većini i imali svojevrsnu savjetodavnu ulogu, bez mogućnosti uticaja na izvršnu vlast. Uostalom, za sto posto smo uvećali broj narodnih poslanika u Parlamentu", navodi se u saopštenju Zukorlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu