Tramp priznao - "Tako je, napali smo Rusiju"

Predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je u razgovoru za "Vašington post" da je dao dozvolu za sajber-napad protiv ruske Agencije za internet istraživanja.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Getty images/ Tasos Katopodis
Getty images/ Tasos Katopodis

Na pitanje novinara da li je napad odobrio sam predsednik, Tramp je odgovorio potvrdno - "Tako je", rekao je Tramp, prenosi Sputnjik.

On je dodao da je ova odluka bila deo šire politike suprotstavljanja Rusiji u celom svetu.

"Niko nije toliko oštar prema Rusiji kao ja", istakao je američki predsednik.

Tramp je takođe rekao da je 2016. tadašnji američki predsednik Barak Obama „znao da se Rusija bavi manipulacijama“, ali nije ništa rekao, jer je mislio da će pobediti kandidatkinja za predsednika Hilari Klinton.

U februaru 2019. godine televizija En-Bi-Si je, pozivajući se na informisane izvore, već javljala da je Tramp "lično odobrio" sajber-napad američke vojske na rusku Agenciju za internet istraživanja tokom parlamentarnih izbora 2018. godine.

Istovremeno je "Vašington post“"objavio da je sajber-komanda američke vojske tokom ovih izbora blokirala pristup internetu Agencije za internet istraživanja iz Sankt Peterburga. Prema navodima novina, ovo je bio deo prve ofanzivne sajber-kampanje protiv Rusije, čiji je cilj bio sprečavanje njenih navodnih „pokušaja mešanja u američke izbore“.

Posle američkih predsedničkih izbora 2016. godine, Rusija je optužena za mešanje u izbore. Moskva je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na izbore u SAD, a portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao ih je "apsolutno neosnovanim". Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom mešanju Rusije u izbore u različitim zemljama, rekao da nema činjenica koje bi to potvrdile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu